VVD



Nieuws

7 dec 2004 - VVD: Effectiviteit OS-Beleid is
door ministerie nooit gemeten

De VVD-Tweede-Kamerfractie zal morgen - 8 december 2004 - tijdens het algemeen overleg IOB dat gaat over de effectiviteit van het ontwikkelingssamenwerking (OS) beleid vragen om een breed onderzoek naar wat Nederland tot nu toe heeft gepresteerd in Afrika.

Het rapport ´Duurzame Armoede; 35 jaar Nederlands ontwikkelingsbeleid´ (te lezen via: www.vvd.nl) dat op 11 november door de VVD werd gepubliceerd, geeft reeds aan dat er meer dan 500 miljard euro aan OS gelden zijn ´geïnvesteerd´ in het continent Afrika maar dat de resultaten bedroevend zijn. Zsolt Szabo, woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking voor de VVD in de Tweede Kamer vindt het onbegrijpelijk dat het IOB, het bureau dat dit soort onderzoeken in de regel voor de minister uitvoert, in haar programmering tot 2007 geen kans ziet om de effectiviteit van OS in Afrika te meten wegens gebrek aan capaciteit. ,,We geven meer dan 4 miljard euro aan OS uit per jaar en er wordt van alles en nog wat gemeten in OS-land maar niet waar de politiek werkelijk iets aan heeft, namelijk of OS werkt of niet'', stelt Szabo.

Wat het VVD-rapport betreft is duidelijk naar voren gekomen dat OS in Afrika heeft gefaald en des te meer is er behoefte aan een meting door het ´neutrale´ IOB zodat voor een ieder definitief zichtbaar wordt dat het zwalkende beleid tot bitter weinig resultaten heeft geleid. De doelstelling voor het onderzoek dient te zijn te bezien of in de praktijk van de samenwerking met de Afrikaanse landen daadwerkelijk sprake is van een coherente inzet van Nederlands beleid. Coherentie betekent een evenwichtige inzet op het gebied van economische ontwikkeling, hulp en stabiliteit. Ook zal met dit rapport meer inzicht moeten worden verschaft over hoeveel van de OS gelden verdwijnt in de zakken van de corruptie.

,,We hebben het vermoeden dat ook dit rapport de vloer zal aanvegen met het tot nu toe gevoerde beleid maar vinden toch dat het onderzoek per direct moet worden uitgevoerd zodat ook dit onderzoek bijdraagt aan de discussie om te komen tot een nieuw OS beleid dat echt iets toevoegt aan armoedebestrijding in de Derde Wereld.'' Belangrijk is tevens te weten welke rol de Nederlandse ontwikkelingsorganisaties tot op heden hebben gespeeld en in hoeverre zij verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de catastrofale resultaten. De VVD wil dat de resultaten van het IOB onderzoek nog voor de zomer aan de Kamer worden toegezonden.