Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Hoogspanningskabels ondergronds in Carnisselande/Portland

BARENDRECHT (dinsdag 7 december 2004) - In opdracht van het Ontwikkelingsbedrijf Midden IJsselmonde (OMMIJ) heeft TenneT in de afgelopen maanden gewerkt aan het ondergronds brengen van de hoogspanningskabels in de noordrand van Carnisselande/Portland. Ter afsluiting van het ondergronds brengen van het 150 kV tracé verrichten Dick Roelse (voorzitter OMMIJ) en projectwethouder Carnisselande Kees Silvis op 14 december rond 16.00 uur een officiële handeling. Zij ontmantelen dan de laatste hoogspanningsmast in de toekomstige wijk Vrijenburg. De totale kosten voor het ondergronds brengen van de hoogspanningskabels in Carnisselande/Portland bedragen 11 miljoen euro.

Het ondergronds brengen van de hoogspanningskabels heeft bijna een half jaar geduurd. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in opdracht van de OMMIJ. Dit is het samenwerkingsverband tussen Barendrecht en Albrandswaard bij de ontwikkeling van de Vinex-locatie Carnisselande/Portland. De kabels zijn ten noorden van de Carnisser Baan ondergronds gebracht. Het project is uniek. Het ondergronds brengen van hoogspanningskabels is kostbaar en komt zelden voor. In Carnisselande/Portland kon deze dure investering gefinancierd worden uit de grondopbrengsten in de bouwlocatie.

Kwaliteit
Barendrecht en Albrandswaard bouwen in de Vinex-locatie Carnisselande/Portland in totaal 10.000 huizen. Hiervan staan er ongeveer 7.600 op Barendrechts grondgebied (Carnisselande) en 2.400 woningen worden gebouwd op grondgebied van de gemeente Albrandswaard (Portland). In de vinex-locatie Carnisselande/Portland streven Barendrecht en Albrandswaard een kwalitatief hoog woon-, werk- en leefklimaat na. Al in het begin van de ontwikkelingen ten noorden van de Voordijk is besloten de hoogspanningsmasten te laten verdwijnen en het 150 kV tracé ondergronds te brengen. De masten vormden een belemmering voor de ontwikkeling van de locatie. Op de vrijgekomen plek kunnen 200 woningen gerealiseerd worden. Het ondergronds brengen van de hoogspanningskabels betekent bovendien een kwaliteitsimpuls voor Carnisselande/Portland en de mensen die hier wonen en werken.

Ongeveer 63% van de woningbouw in de Vinex-locatie Carnisselande/Portland is gereed. Vrijenburg en Vrijheidsakker zijn de laatste wijken die in Carnisselande in ontwikkeling gaan. Hier komen in totaal 3.000 woningen in het koop- en huursegment. Carnisselande/Portland heeft een hoge kwaliteit. Met voorzieningen als TramPlus, bedrijventerreinen Vaanpark, winkelcentrum Carnisse Veste, het multifunctioneel zorgcentrum en het Inge de Bruijn Sportfondsenbad is sprake van een complete woon-, werk- en leeflocatie.

Noot voor de pers,