Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Persbericht
Rotterdam, 30 november 2004

DEBAT - ARCHITECTUUR, SPIEGEL VAN DE STAD?

Debat in Zaal de Unie
Woensdag 8 december, 20.00 uur

DEBAT met: Adri Duivesteijn, Tweede Kamerlid PvdA en voormalig wethouder Den Haag, Herman Meijer, partijvoorzitter Groen Links en voormalig wethouder Rotterdam, Marco Pastors, wethouder Ruimtelijke Ordening, Strategisch Volkshuisvestingsbeleid en Grondbeleid Rotterdam (Leefbaar Rotterdam) en Wilfried van Winden, architect Essalaam-moskee Rotterdam INTERMEZZO: Ergün Erkoçu en Abdeluahab Hammiche, architecten te Delft COLUMN: Carrie
GESPREKSLEIDER: Awee Prins

Rotterdam is een multiculturele stad. Maar kun je dit ook zien aan de architectuur? In het laatste THERMOMETER debat van2004 buigen vier deskundige panelleden zich over deze vraag en gaan met elkaar in debat. Is het de taak van de politiek om te bepalen hoe de stad eruit ziet, of moet de politiek juist de ruimte geven aan projectontwikkelaars, corporaties en bewoners?

Naast de algemene vraag naar de architectuur van de stad, gaat het vaak concreet over het ontwerp van moskeeën. Wethouder Pastors is van mening dat een moskee in het bestaande stadsbeeld moet passen. Expliciete, 'afwijkende' architectuur van moskeeën belemmert volgens hem de integratie van moslims. De Essalaam-moskee van Molenaar & Van Winden Architecten is juist een voorbeeld van deze expliciete architectuur, terwijl de moskee-ontwerpen van Erkoçu en Hammiche een heel ander, 'moderner' beeld laten zien.

De visie op de stedenbouw roept ook de discussie over ghettovorming op. Etnische segregatie zou integratie belemmeren en de sociale cohesie verminderen. Maar er zijn economische argumenten die het bestaan van etnisch geprofileerde woonmilieus legitimeren. Wijken als Chinatown en Little Italy hebben in de V.S. een grote commerciële aantrekkingskracht en worden zelfs toeristische attracties. Het Rotterdamse College doet erg zijn best om van Rotterdam een aantrekkelijke woon-en werkstad te maken. Kunnen dit soort wijken integratiebevorderend zijn?

Plaats: Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam Toegang: gratis Reserveren: sterk aanbevolen, via www.dethermometer.nl of reserveringen@dethermometer.nl of (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur) Informatie: Rotterdamse Kunststichting; Mira van Kuijeren, (010) 433 58 33

DE THERMOMETER is een samenwerkingsverband van het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS), Studium Generale Erasmus Universiteit en de Rotterdamse Kunststichting (RKS). DE THERMOMETER is een debatserie waarin de temperatuur van het maatschappelijk klimaat in stad en land wordt gemeten. Gekeken wordt naar de praktische bruikbaarheid van politieke ideeën en theorieën. Zie: www.dethermometer.nl , met onder andere verslagen van voorgaande debatten.