CORDAID

Zangeres Do zet zich in voor Aids in Afrika

Zangeres Do zet zich in voor Aids in Afrika
Cool2care op vanaf 8 december op televisie voor Memisa

Zangeres Do is nieuwste jongerenambassadeur van Memisa en ter promotie van het jongerenproject Cool2Care bezocht zij gezondheidsprojecten in Kenia. Cool2Care is deze maand van start gegaan. Doel is jongeren in Nederland en jongeren in ontwikkelingslanden dichter bij elkaar te brengen. Nederlandse scholieren kunnen met elkaar wedijveren in de Cool2Care competitie. Daarvoor moeten ze een videoclip maken die het leven in Nederland en ontwikkelingslanden laat zien. Zangeres Do begeleidt en spoort kinderen aan zich in te zetten voor Memisa.

Do in Afrika
Do bezocht het Pandipieri Gezondheidscentrum in de Keniaanse stad Kisumu. Dit is een in de lokale gemeenschap geïntegreerd ontwikkelingsproject wat zich onder andere bezighoudt met thuiszorg voor aids-patiënten, aidstesten, moeder- en kinderzorg en ondervoeding. Pandipieri is tevens de naam van de sloppenwijk in Kisumu. Kisumu kampt met een ongehoord hoge aids-besmetting: ruim 41% van de vrouwen tussen 18 en 35 jaar is besmet met het virus en er zijn veel zogenaamde aidswezen. Memisa financiert begeleiders die deze kinderen ondersteunen op medisch en psychologisch gebied. Bovendien loopt er in het project een proef met het verstrekken van aids-remmers aan 250 personen.

Voor Do werd de reis een ervaring om nooit te vergeten, maar wel een die de nodige sporen nalaat: 'Een lang gekoesterde droom ging in vervulling bij mijn eerste bezoek aan Afrika. Als kind was ik al zeer geïnteresseerd in Afrika en keek ik naar alle documentaires op tv. En ik wilde later arts worden. Memisa verenigt beide werelden ineen'. Na de reis was ze kapot: 'Het heeft me diep geraakt en ik waardeer de kleine dagelijkse dingen die hier zo gewoon zijn: een dak boven je hooft, stromend schoon water, de vuilnis die twee keer per week wordt opgehaald. We hebben het hier goed in Nederland, dat besef ik me elke dag sinds ik terug ben'.

Televisie uitzendingen
Woensdag 29 september om 16.00 uur bij Net 5,
Woensdag 27 oktober om 16.00 uur bij Net 5