Provincie Overijssel

Vergadering PS 8 december onder meer over jeugdzorg

Tijdens de vergadering van 8 december spreken Provinciale Staten vanaf 18.00 uur over het Beleidskader Jeugdzorg en de bijbehorende subsidieverordening. De D66-fractie roept de Staten via een initiatiefvoorstel op om de mogelijkheid voor het houden van een referendum open te houden. Tevens spreken de Staten over versterking van de keten wonen-zorg-welzijn, waarin voorstellen voor de versterking van deze keten met daarbij specifieke aandacht voor mantelzorg zijn opgenomen.

Daarnaast doet de selectiecommissie een voorstel voor de benoeming van de leden van de Rekenkamer Oost-Nederland en besluiten Provinciale Staten over het voorstel Normenkader Rechtmatigheid. Op 1 januari 2005 vervalt de Tijdelijke referendumwet.

Referendum

Een initiatief in de Tweede Kamer om de wet een permanente status te geven vond geen meerderheid in de kamer. Dat heeft tot consequentie dat de rechtsgrond waarop onze provinciale referendumverordening is gebaseerd komt te vervallen en daardoor de provinciale referendumverordening. De D66-fractie in Provinciale Staten heeft terzake een initiatiefvoorstel voorbereid. Het voorstel is om voor de Overijssel de referendumverordening voor onbepaalde tijd vast te stellen.

Jeugdzorg

In het beleidskader jeugdzorg beschrijft het College van Gedeputeerde Staten haar voorgenomen beleid inzake de kinderen en jongeren die hulp vragen en nodig hebben.

Kern van het beleidskader is de bestrijding van de wachtlijsten in de jeugdzorg, en met gebruikmaking van de mogelijkheden onder de nieuwe Wet op de Jeugdzorg. Provinciale Staten van Overijssel hebben terzake onlangs het rapport van de commissie Beleidsevaluatie vastgesteld, waarin het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg is geëvalueerd.

Keten wonen-zorg-welzijn

De versterking van de keten wonen-zorg-welzijn is opgesteld naar aanleiding van een in de vergadering van 13 oktober opgestelde motie, waarin het college is verzocht een plan van aanpak op hoofdlijnen aan de Staten voor te leggen.

De centrale doelstelling van het programma is het totstandbrengen en zorgdragen voor een meer voldoende, kwalitatief en kwantitatief aanbod van levensloopbestendige woonzorgvoorzieningen voor bijzondere doelgroepen als (allochtone) ouderen, mensen met een functiebeperking en/of ggz cliënten.

Eveneens zal in deze vergadering het statenvoorstel NormenKader Rechtmatigheid worden behandeld. De nieuwe provinciewet bevat een aantal vernieuwde en nieuwe artikelen die handelen over doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid. Deze artikelen geven Provinciale Staten een basis om te kunnen bepalen of de provincie Overijssel deze zaken 'onder controle' heeft.

Rekenkamer

Tevens vindt tijdens de Statenvergadering de benoeming plaats van de leden van de Rekenkamer Oost-Nederland. Het voorstel is om de heer P. van Dijk als voorzitter te benoemen en Mevrouw Th. O. J. Lucardie en de heer R.S. de Heus als leden.

Voor de agenda en de vergaderstukken wordt u verwezen naar het StatenInformatieSysteem.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl


01 december 2004 - provincie Overijssel - intranet - griffie