Erasmus Universiteit Rotterdam

Huidkanker in Noord-Europa neemt toe

Vooral Nederlandse mannen van 45 en ouder moeten opletten

Huidkanker, met name het melanoom (moedervlekkanker) komt veel vaker voor in het noordwesten van Europa dan in het zuiden en oosten. In het noordwesten neemt de sterfte vooral toe bij mannen van middelbare leeftijd en ouder. Van alle sterfgevallen aan melanoom in Nederland is de helft voor rekening van mannen in deze leeftijdsgroep. Campagnes voor tijdige opsporing moeten zich vooral op deze groep richten. Dit stelt Esther de Vries in haar proefschrift Trends en risicofactoren voor het melanoom van de huid in Europa waarop zij woensdag 8 december 2004 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Huidkanker komt meer voor doordat mensen vaker de zon opzoeken. Uiteraard lopen mensen met een zon-gevoelige huid meer risico. Ook factoren als meer vrije tijd, meer sportieve en zonvakanties, de veranderde badmode, de zo bedrieglijke zonnebrandmiddelen, het grote belang van een âgezond, lekkerâ kleurtje en het gebruik van zonnebanken spelen een rol. Kortdurende, hevige blootstellingen van de huid aan ultraviolette straling, vooral op jonge leeftijd, blijken een belangrijke risicofactor voor huidkanker tientallen jaren later. De toekomst ziet er onverminderd zorgelijk uit, omdat - ondanks alle campagnes van KWF-Kankerbestrijding - de genoemde risicofactoren nog steeds volop aanwezig zijn: verstandig zonnen blijft dus de boodschap. Een bruine huid is wel mooi, maar niet zo gezond. De recent gelanceerde OMI-satelliet voor het in kaart brengen van de ozon-concentratie in de stratosfeer ten behoeve van eventuele zonwaarschuwingen bij weerberichten is derhalve van groot belang, aldus de promovenda.

Doordat moedervlekkanker in Noordwest-Europa vaak in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de overleving hier veel beter dan in Zuid- en Oost-Europa: minder dan 1 op de 4 patiënten gaat er aan dood. De frequentie van moedervlekkanker steeg sinds de jaren â50 van de vorige eeuw overal sterk, beginnend in Noord-Europa, waar de trends in vóórkomen en sterfte sinds 1990 bij jongeren stagneren Op basis van de trends uit het verleden, welke vaak veranderen per geboorteperiode, voorspelt De Vries de toekomstige vraag naar zorg bij huidkanker in Nederland. Waren er in het jaar 2000 in Nederland ongeveer 20.000 nieuwe patiënten met een eerste huidtumor (basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom), in 2015 zal dat bijna verdubbeld zijn door een stijging van 5-7% per jaar door het toenemende risico en de vergrijzing. Dit betekent een enorme vergroting van de zorgvraag voor toch al zwaar belaste huis- en huidartsen, ook omdat er voor elke nieuwe patiënt met huidkanker een veelvoud bij de dokter komt met verdachte plekjes op hun huid en allerlei vragen over zonnen.

Promotoren: prof.dr. J.P Mackenbach, Medische en maatschappelijke determinanten van de volksgezondheid, en prof.dr. A.M.M. Eggermont, Experimentele chirurgische oncologie

Promotie woensdag 8 december 2004
Plaats: Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7 Tijd: 11.45 uur
Info: Interne en Externe Betrekkingen, tel. (010) 408b 1216/1777 e-mail: persberichten@daz.eur.nl

gewijzigd op 02 dec 2004 14:15