Erasmus Universiteit Rotterdam

Determinanten, risicoâs en dynamica van Staphylococcus aureus neusdragerschap

Woensdag 8 december 2004 promoveert Jan Leendert Nouwen op zijn proefschrift Determinanten, risicoâs en dynamica van Staphylococcus aureus neusdragerschap aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Staphylococcus aureus is een bekende verwekker van infecties, variërend van milde huidinfecties als 'krentenbaard' tot ernstige infecties van de bloedbaan en hartkleppen. Nouwen heeft vastgesteld in de open bevolking welke factoren bepalen of een persoon drager is van deze bacterie.

Bij 4000 deelnemers aan het ERGO onderzoek, bleken mannen vaker drager te zijn van S. aureus dan vrouwen. Met het klimmen van de leeftijd neemt het aantal dragers af. Personen met eczeem hebben een grotere kans om drager te zijn. Hoe hoger het nuchter bloedsuikergehalte was, des te groter de kans op S. aureus dragerschap. Rokers hebben een lagere kans om drager van S. aureus te zijn. Verder bleek dat als een persoon zelf drager is, de kans groot is dat zijn of haar levenspartner ook drager is en omgekeerd. De promovendus toont aan dat genetische variaties in een bepaald gen (het glucocorticoid receptor gen) een belangrijke rol spelen in het bepalen wie drager is en wie niet. Eén zoân variatie leverde een 80% verhoogde kans op, een andere variatie in datzelfde gen een 68% verlaagde kans. Deze resultaten maken duidelijk dat gastheerfactoren een belangrijke rol spelen in het bepalen van wie drager van S. aureus is en wie niet. S. aureus dragerschap gaat niet gepaard met een verhoogde of verlaagde kans op overlijden. Wel gebruiken dragers zoân 10% vaker antibiotica in vergelijking met niet-dragers. Bij de patiënten met buikdialyse bleek dat alleen die patiënten bij wie S. aureus continu aanwezig is in de neus, een sterk verhoogd risico op infecties hebben. De continue dragers kunnen voortaan met specifieke maatregelen behandeld worden ter voorkoming van infecties door S. aureus, terwijl de andere patiënten zoân behandeling niet nodig hebben.

Promotoren: prof.dr. H.A. Verbrugh, Klinische microbiologie en antimicrobiële therapie, prof.dr. A. Hofman, Epidemiologie, prof.dr. A. van Belkum, Moleculaire microbiologie

Promotie woensdag 8 december 2004
Plaats: Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7 Tijd: 13.45 uur
Info: Interne en externe betrekkingen, tel. (010) 408 1216/1777 e-mail: persberichten@daz.eur.nl

gewijzigd op 02 dec 2004 13:35