Gemeente Leiden

Presentatie wenskaarten Leiden, Stad van Vluchtelingen

Woensdag 8 december 2004, 11.00 uur presenteert wethouder Wim de Boer een serie wenskaarten die verschijnt in het kader van de campagne Leiden, Stad van Vluchtelingen. Locatie: B&W-kamer stadhuis Leiden.

De vijf wenskaarten die gepresenteerd worden zijn het resultaat van een bijzondere samensmelting van activiteiten van in Leiden verblijvende asielzoekers en Leidse fotografen. De asielzoekers hebben schilderijen gemaakt die Leidse fotografen tot inspiratiebron gediend hebben. De schilderijen en foto's zijn op fraaie wijze door vormgeefster Celine Ostendorf gecombineerd tot vijf wenskaarten.

De wenskaarten zijn in diverse Leidse boekhandels te koop.

Nadere informatie:
Fons Delemarre, persvoorlichter gemeente Leiden, tel. (071) 516 50 55

Bijlagen: - achtergrondinformatie project 'Ons Contact'
- impressie van de wenskaarten

---- --
CAMPAGNE Leiden, Stad van Vluchtelingen
Stichting Leiden, Stad van Vluchtelingen
Postbus 11320, 2301 EH Leiden
Tel: 071 513 14 05
E-mail: stadvanvluchtelingen@planet.nl

Achtergrond "ons Contact" Leiden, 16 november 2004

Vaak genoeg zie je mensen, kennelijk uit andere landen, misschien asielzoekers en je loopt er gewoon voorbij. Met Amerikaanse toeristen, of Fransen of Duitsers die de weg vragen heb je nog eerder contact. Als je afvraagt hoe dat komt, kan je tot de conclusie komen dat je eigenlijk niet met problemen geconfronteerd wilt worden. Je ziet deze mensen dus onwillekeurig niet eerst als mens, maar als mogelijk probleem. Narigheid, dat stoot af. Geen zin in, geen tijd voor. Zelf problemen genoeg. Maar dat die mensen misschien over heel andere dingen zouden willen praten en heel interessante gespreksstof kunnen hebben, die rijkdom mis je dan. Over hun vroegere beroep, hun prachtige land, ideeën, noem maar op. Allemaal gesprekken die je met anderen wel voert. De mensen zelf zijn vaak te geslagen, of beschaamd over hun situatie om zelf het initiatief te nemen.

Schilderen is ook een communicatiemiddel is. Per slot van rekening is bekend dat de taal maar 10 % van onze communicatie beslaat. Leidenaars staan als vanuit de gouden eeuw open voor vluchtelingen. Leiden, stad van vluchtelingen is niet zomaar een term.

Fieke Weilers kwam met bovenstaand idee bij Fawzia El Mamoun (Soudanese kunstenares en asielzoekster) terecht.. Zij nam de leiding op zich van dit project. Het werd toen echt een project van de vluchtelingen door de vluchtelingen. Zij zou eigenlijk dit verhaal moeten schrijven, maar i.v.m. nog enige taalmoeilijkheden doet Fieke dit in haar plaats.

Vanaf november 2003 werd de 14e etage van Nieuweroord twee dagen per week omgetoverd tot een atelier waar ongeveer 25 mensen tegelijk konden schilderen. Met indien nodig, hulp en begeleiding van Fawzia en haar 2 hulpen, Marie José van der Klugt en Fieke. De makers willen door hun werk zich vooral openstellen voor kennismaking met ons, Nederlanders.

Een gedeelte van het resultaat is nu nog te zien in het Stadhuis van Oegstgeest, er hangen daar 25 schilderijen van de 100 schilderijen daar. Helaas is voor alle schilderijen geen plaats daar. We hebben een selectie moeten maken. Iedereen die iets heeft met kunst moet beslist even door de hal van raadhuis dwalen om daar de werken te zien van de schilders uit Kenia, Syrië, Slowakije, Rwanda, Georgië, Rusland Afghanistan, Irak, Iran, Armenië en Kazakstan. Hoe hetgeen verbeeld wordt recht uit het hart komt. En in bijgaande omschrijvingen vaak in enkele zinnen wordt verwoord. Kunst van jonge kinderen en kunst van volwassenen.

Soms houterig en onbeholpen, maar vaak met onverwacht talent schilderde iedereen recht uit zijn hart. Over hun verleden, over hun met pijn achtergelaten land, over hun familie, hun liefdes en hun toekomstdromen. Af en toe kwamen er emoties naar boven en dikwijls werkte het ook als een soort verwerking. Volwassenen en kinderen, mannen en vrouwen naast elkaar, wat in sommige culturen al iets heel bijzonders is. Atelier Kunst en Vliegwerk, al jaren voorvechter voor kunst van mensen met een verstandelijke handicap, stelde zonder enige aarzeling in april 2004 haar prachtige ruimte ter beschikking van de asielzoekers. Er is ook een link; zowel de kunstenaars van Kunst & Vliegwerk als de vluchtelingen kunstenaars beoefenen "Outsider Art"

Om de schilderijen en om de het gedachtegoed van dit project niet verloren te laten gaan, is besloten door Stichting Leiden, Stad van Vluchtelingen er een tastbaar vervolg aan te geven. Er zijn van vijf schilderijen, wenskaarten gemaakt die als pakje van 5 stuks te koop worden aangeboden via daarvoor bestemde verkooppunten in en om Leiden. Er zijn een vijftal fotograven gevraagd om door de schilderijen geïnspireerd een foto te maken in het stadsbeeld van Leiden.

De presentatie van de wenskaarten is op woensdag 8 december om 11:00 uur in de B&W kamer van het Stadhuis van Leiden. Wethouder Wim de Boer neemt de eerste exemplaren in ontvangst.

Voor antwoorden op eventuele vragen rond dit project kunt u contact opnemen met ondergetekende (van 18 november tot en met 5 december wegens vakantie niet bereikbaar), of met de communicatiemedewerker van de gemeente Leiden, Fons Delemare

Namens de ondersteunende organisaties,

Aat Smits (coördinator).

Verdere gegevens over de totstandkoming van de schilderijen: ________________
Organisatie/deskundigheid: Stichting Leiden, stad van vluchtelingen Hulp/steun/adviezen: Vluchtelingenwerk Leiden
Fracties PvdA en Groenlinks
COA
Financiering: Fonds 1818
Gemeente Leiden
Sponsoring van diverse bedrijven: Winsor & Newton Colourstock
Akzo Nobel
Terpen Tijn
LTC Gebrs. vd. Kwast
Karwei
Praxis
Gamma
Jongeneel hout
Leidsch Dagblad
Vormgeving affiche en flyer: Celine Ostendorf

---- --