Provincie Overijssel

Statencommissies vergaderen op 8 december

Op 8 december 2004 vergaderen drie van de vier statencommissie van Provinciale Staten in het Provinciehuis te Overijssel. In de ochtend - van 09.30 uur tot 12.30 uur - vergadert de statencommissie Ruimte & groen in het provinciehuis. Vanaf 13.00 zullen de statencommissies Verkeer, milieu & water / Economie & bestuur in het provinciehuis vergaderen.

De statencommissie Zorg & cultuur vergadert deze dag gezamenlijke met de statencommissie Welzijn Gelderland (10.00 uur gemeentehuis te Deventer). Deze vergadering staat in het teken van het 'Cultuurconvenant Oost Nederland'

Ruimte & groen

Tijdens de vergadering van de statencommissie Ruimte & groen zal een brainstorm plaatsvinden over ruimtelijke kwaliteit. Er staan drie vragen centraal: (1) wat is ruimtelijke kwaliteit? (2) wat is de rol van de provincie daarbij? (3) hoe deze rol invulling te geven (ook door PS)?

Verkeer, milieu & water

In de vergadering van de statencommissie Verkeer, milieu & water staat het kwaliteitsniveau van het beheer en onderhoud van de provinciale infrastructuur op de agenda. Het College van Gedeputeerde Staten stelt Provinciale Staten voor om de 'Uitgangspunten kwaliteitscriteria beheer provinciale infrastructuur voor 2005' vast te stellen. Eveneens legt Gedeputeerde Staten ter bespreking het (ontwerp-) 'Provinciaal verkeers- en vervoersplan' voor.

Het College van Gedeputeerde Staten zet met het ontwerpplan in op de bereikbaarheid van de economische centra met een primaat bij de drie stedelijke netwerken. De betrouwbaarheid van de reistijd richting deze centra is hierbij van groot belang. De statencommissie zal Provinciale Staten adviseren of het aangeboden stuk geschikt is om een hoorzitting te organiseren.

Economie & bestuur

In de vergadering van de statencommissie Economie & bestuur zal het statenvoorstel 'Normen Kader Rechtmatigheid' worden behandeld. De nieuwe provinciewet bevat een aantal vernieuwde en nieuwe artikelen die handelen over doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid. Deze artikelen geven Provinciale Staten een basis om te kunnen bepalen of de provincie Overijssel deze zaken 'onder controle' heeft.

Als onderdeel hiervan is met ingang van het verslagjaar 2004 de reikwijdte van het accountantsoordeel verruimd. De accountant dient een expliciet oordeel over de rechtmatigheid te geven. Ter voorbereiding op deze toetsing wordt voorgesteld om de kaders voor de rechtmatig-heidstoetsing in 2004 / 2005 vast te stellen. Eveneens zal de statencommissie praten over burgerparticipatie in Overijssel en het programma 'De andere provincie'.

De agenda's en vergaderstukken zijn te raadplegen via het stateninformatiesysteem van de provincie Overijssel.

Voor overige informatie aangaande de statencommissies gelieve contact opnemen met mevrouw Riele - Bodewes (griffie Provincie Overijssel, 038 425 13 36).

02 december 2004 - provincie Overijssel - intranet - griffie