KENNISCENTRUM GROTE STEDEN

Europa in de gemeente

PERSUITNODIGING

Europa in de gemeente
Eerste bijeenkomst van een dubbelseminar, 8 december in Utrecht

Den Haag, 3 december 2004 - Hoe gaan Nederlandse gemeenten om met Europese zaken? Hoe Europa-proof zijn zij? Is er voldoende kennis over de Europese Unie en is de organisatie ingericht op het geven van antwoorden op Europese uitdagingen? Vier organisaties, Europa decentraal, de VNG, het Kenniscentrum Grote Steden en de REGR, hebben de handen ineengeslagen om door middel van een dubbelseminar voor gemeentelijke ambtenaren en bestuurders Europese zaken over het voetlicht te brengen. Op woensdag 8 december vindt in Utrecht het eerste deel van dit dubbelseminar, getiteld 'Europa in de gemeente', plaats.

Tijdens de eerste bijeenkomst van het dubbelseminar 'Europa in de gemeente, de gemeente Europa in' wordt duidelijk gemaakt hoe de Europese Unie ingrijpt in de bestuurlijke organisatie van Nederlandse overheden en in welke opzichten het van belang is de organisatie hieraan aan te passen. Tijdens het seminar wordt ingegaan op de manier waarop grote en kleinere gemeenten zoveel mogelijk profijt - en niet alleen financieel - hebben van Europa. Voorts wordt ingegaan op het verkrijgen van Europese subsidies en de wijze waarop samenwerking met gemeenten over de grens om subsidies te verkrijgen wordt aangepakt. Andere vragen die op deze dag aan de orde komen zijn: kan een ambtenaar wel functioneren als hij het verschil niet weet tussen de Europese Commissie en de Europese Raad? Heeft de gemeente de taak om deze kennis bij te brengen? Is een stage in Brussel een oplossing?

De bijeenkomst zal worden bezocht door ruim vijftig experts op het gebied van de Europese Unie en mensen die zich binnen de gemeente in toenemende mate met Europa bezig houden. Zij gaan discussiëren over de genoemde onderwerpen. In verschillende workshops worden concrete instrumenten aangeboden, ontwikkeld door gemeenten of andere decentrale overheden, die gemeenten kunnen toepassen in de eigen organisatie.

De dag wordt voorgezeten door Sjerp van der Vaart, directeur van het Bureau Den Haag van het Europees Parlement. Frank Hilterman, contactfunctionaris Europa bij de VNG, zal een presentatie geven over het nut en de noodzaak van Europa voor de gemeente.

De bijeenkomst 'Europa in de gemeente' wordt gehouden op woensdagmiddag 8 december van
stadhuis in Utrecht. De pers is van harte uitgenodigd om de bijeenkomst bij te wonen vanaf 16.30 uur, voor de plenaire samenvatting en een overzicht van de lessen en aanbevelingen.

Het tweede deel van het dubbelseminar wordt op 10 februari 2005 gehouden in Nijmegen.

DIT BERICHT IS NIET BESTEMD VOOR PUBLICATIE