Ingezonden persbericht


datum
december 2004

plaats
Leiden

Persbericht

Officiële overdracht Japans Cultureel en Economisch Centrum SieboldHuis

Op woensdag 8 december wordt het SieboldHuis officieel in gebruik genomen na een grootscheepse verbouwing. Het SieboldHuis wordt hét Japan centrum van Nederland met vaste en wisseltentoonstellingen van oude en nieuwe kunst en een instituut voor Japans-Nederlandse culturele en economische contacten.

De restauratie van het monumentale pand aan het Rapenburg nummer 19 te Leiden heeft in totaal circa 19 maanden en een totaal budget van bijna 4 miljoen euro gevergd. Dit bedrag is bijeengebracht door de Nederlandse en Japanse overheid, enkele charitatieve fondsen en een speciale bijdrage van de Gemeente Leiden.

De restauratie is uitgevoerd door Kajima en Heijmans-IBC Servicebouw onder leiding van de Rijksgebouwendienst met Moriko Kira als architect. Het klassieke grachtenpand is vanaf 1578 door veel voorstaande Nederlanders bewoond. En nu is het schitterende pand na een uitgebreide restauratie in oude luister hersteld.

De overdacht van het gebouw door de heer J. t' Hart namens de Rijksgebouwendienst en het ministerie van Vrom aan de heer C.H.M Goekoop van het SieboldHuis bestuur markeert de start van de laatste fase voor de opening in voorjaar 2005.

Met de overdacht van het gebouw kan de inrichting van de vaste tentoonstelling door Opera ontwerpers van start gaan. Naast de vaste tentoonstelling komt er een gevarieerd programma van wisseltentoonstellingen met moderne en klassieke Nederlandse en Japanse kunst en design en een informatiecentrum voor Japans-Nederlandse culturele en economische contacten.

Het SieboldHuis is opgericht door de gemeente Leiden, de Universiteit Leiden, het Rijksmuseum voor Volkenkunde en NNM Naturalis met de steun van de Nederlandse en Japanse overheid.

Tijdens de inrichting blijft het SieboldHuis bereikbaar voor vragen en informatie over Japan via de website www.sieboldhuis.org ; de website is Nederlands-, Engels- en Japanstalig.