Gemeente Zwolle

Toekomstperspectief landbouw

Door het kennisinstituut Alterra is een toekomstperspectief voor de landbouw in het Zwolse ommeland geschreven. Hiervoor is ook een inventarisatie opgesteld, waarbij gekeken is naar de huidige landbouwstructuur, en een analyse per deelgebied plus de verwachtingen van belangengroepen. Dat leverde een aantal conclusies en aanbevelingen op. B&W gebruiken het rapport als bouwsteen voor het nieuw op te stellen structuurplan. Het rapport is in te zien bij het gemeentelijk informatiecentrum en staat op de website van de gemeente Zwolle.

Conclusie van het rapport was dat de gemiddelde intensiteit van het agrarisch grondgebruik in Zwolle lager is dan het Nederlands gemiddelde, namelijk 2,4 NGE/ha voor Zwolle tegen 4,3 voor Nederland. NGE staat voor Nederlandse Grootte Eenheid en is een maat voor productieomvang van landbouwbedrijven. Volgens de gehanteerde methode betekent dat dat de Zwolse landbouw relatief weinig weerstand kan bieden tegen de verstedelijkingsdruk. Dat wil zeggen dat er in een aantal deelgebieden waarschijnlijk veel stoppers zijn. Tegelijkertijd biedt dat kansen voor verbreding en meer op de stad gerichte landbouw in boer-consumenten verbanden. De meest vitale gebieden voor de landbouw zijn 'Mastenbroek' en 'Maatgrave / Marshoek / Soeslo' (zie kaartje).

Een greep uit de aanbevelingen
Voor de deelgebieden; 'Buurtschap IJsselzone/ Benoorden de Willemsvaart' en 'Langenholte/ Vechtcorridor' (zie kaartje), kunnen de landbouwbedrijven bijdragen aan gebiedskwaliteit. Dit is echter alleen mogelijk als het beleid van de gemeente gericht is op het openhouden van gebieden en de bereidheid er is bij meerdere partijen om boeren te vergoeden voor groen/blauwe diensten.
Financiering voor groen/blauwe diensten kan gerealiseerd worden door een rood voor groen constructie. In zo'n constructie is het denkbaar dat particulieren en ondernemers alvorens een bouwvergunning te krijgen, verplicht zijn geld te storten in het groenfonds of compensatie in natura te bieden.

Bestemmingsplan
In deelgebieden op grotere afstand van de stad zou de gemeente een minder restrictief beleid kunnen voeren ten behoeve van transities in de landbouw. Ook hier zullen veel boeren stoppen of willen omschakelen naar combinaties van nieuwe functies (recreatie, natuur, waterberging, zorg). In een nieuw bestemmingsplan zou veel gedifferentieerder dan nu, en in samenspraak, naar een gebied aangegeven moeten worden wat de bedoeling is. In samenhang met het gebiedsgerichte beleid van de provincie. Het bieden van planologische duidelijkheid (bijvoorbeeld door het nieuwe structuurplan) voor bedrijven blijft een belangrijke vereiste.


---