Ministerie van Justitie

Donner: ´Wegpiraten harder aangepakt´
8 december 2004

Een automobilist of bromfietser die binnen vijf jaar na een veroordeling opnieuw zwaar de fout ingaat, krijgt automatisch een rijontzegging opgelegd. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Donner dat hij mede namens minister Peijs voor advies naar verschillende instanties heeft gestuurd.

De nieuwe maatregel is bedoeld voor de bestuurder die rijdt onder invloed, een grove snelheidsovertreding maakt of een verkeersongeval veroorzaakt met ernstige gevolgen.

De rechter kan nu al voor een groot aantal zware verkeersdelicten een rijontzegging opleggen, maar is daartoe niet verplicht. Minister Donner wil dat bij verkeersrecidive veranderen. Wegpiraten die opnieuw een verkeersdelict begaan, vormen een grote bedreiging voor de verkeersveiligheid.

Door het tweede delict negeert de automobilist of bromfietser een eerdere strafrechtelijke afdoening. Een verplichte rijontzegging voor een bepaalde periode is in die gevallen daarom gerechtvaardigd. Van de maatregel gaat naar verwachting een sterk preventieve werking uit: mensen die een jaar of langer niet mogen rijden, verliezen automatisch hun rijbewijs en moeten weer examen doen. Bromfietsers vallen ook onder de nieuwe maatregelen.

Lichte verkeersdelicten (Mulderfeiten) die op kenteken worden bekeurd en veelal met een geldboete worden afgedaan, vallen buiten de werking van het wetsvoorstel.

Minister Donner wil met een eenvoudig puntenstelsel zonder al te veel administratieve rompslomp het verkeersbeleid aanscherpen voor automobilisten die zèlf achter het stuur hebben gezeten en door de politie zijn staandegehouden.