Provincie Overijssel

10 extra bedden voor dak- en thuislozen in Twentse steden

Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen een bedrag van EUR 167.000,-- beschikbaar voor de uitbreiding van het aantal opvangplaatsen voor dak- en thuislozen in Almelo, Enschede en Hengelo. De bijdrage wordt door de gemeenten gebruikt voor de uitbreiding van de winteropvang in Twente met tien flexibele plaatsen.

Aanleiding voor de subsidie vormt een motie van Provinciale Staten waarin zij Gedeputeerde Staten vragen zich in te spannen om nog dit jaar het aantal winteropvangplaatsen in Overijssel te vergroten en daarvoor een bedrag uit het Actiefonds beschikbaar te stellen.

De uitbreiding van het aantal bedden vindt plaats in Enschede bij de bestaande voorziening van 'Humanitas onder Dak'. Zodra de volledige bezetting in de voorzieningen in Almelo, Enschede of Hengelo bereikt is, of bij strenge kou, worden de extra bedden ingezet voor de hele regio. Na het winterseizoen 2005/2006 zal een geheel nieuwe accommodatie van 'Humanitas onder Dak' in voldoende opvangplaatsen voorzien.

Effectieve aanpak

Gedeputeerde Gert Ranter, portefeuillehouder Zorg en Participatie in Overijssel spreekt van een goed voorstel en is blij dat Enschede, Hengelo en Almelo de handen ineen hebben geslagen en een gezamenlijke aanvraag bij de provincie hebben ingediend. "Het dak- en thuislozenprobleem speelt zich in Twente op bovenstedelijk niveau af. Nogal wat dak- en thuislozen pendelen tussen de steden. Alleen door samenwerking kunnen we het probleem effectief aanpakken. En juist om die reden ben ik ook verheugd dat de uitbreiding van de opvang in Twente door de steden op elkaar wordt afgestemd."

Samenwerken

Overijssel heeft circa 1600 dak- en thuislozen. Het provinciebestuur wil daar samen met anderen iets aan doen. De gedeputeerden Ranter en Rietkerk hebben dit najaar gepraat met vertegenwoordigers van woningcorporaties, gemeenten, Tweede Kamer en het Leger des Heils over mogelijke oplossingen voor het dak- en thuislozenprobleem in Overijssel en de rol die de provincie daarin kan spelen.

Zwolle en Deventer

Eerder dit jaar (begin oktober) ontvingen de gemeenten Deventer en Zwolle samen al een bedrag van EUR 201.000,-- voor de uitbreiding van het aantal opvangplaatsen voor dak- en thuislozen met 25 bedden. In navolging van de West-Overijsselse steden, werkten de Twentse steden aan een gezamenlijk initiatief om Twentebreed ook een aantal flexibele plaatsen te kunnen realiseren. Daarmee zijn er voor de komende winter in totaal 40 extra bedden beschikbaar voor dak- en thuislozen in de provincie.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
© 2004 Provincie Overijssel