Dienstenbond CNV

VOB zoekt naar maatregelen om tegenvallende resultaten op te vangen 08-12-2004

De Verenigde Offsetbedrijven te Hardenberg heeft in een gesprek met de CNV Dienstenbond aangegeven dat de resultaten na de zomer sterk tegenvallen. Zij zoekt naar maatregelen waarmee ze de tegenvallende resultaten kan opvangen en de continuïteit van de VOB kan garanderen.

Op maandag 6 december heeft op initiatief van de vakbonden een gesprek plaatsgevonden tussen de directie en eigenaar van de VOB en de CNV Dienstenbond. Ons hadden berichten bereikt dat er vanuit de Ondernemingsraad van de VOB een enquête was uitgegaan inzake mogelijke maatregelen waarmee de tegenvallende resultaten van de VOB zouden kunnen worden opgevangen. Hierop hebben wij contact opgenomen met de VOB en aangedrongen op een gesprek over de situatie. Tijdens heeft de VOB aangegeven dat zij tot en met de zomer van dit jaar in vergelijking tot andere jaren en gezien de begroting redelijk had gedraaid, maar dat een gebruikelijk goed najaar nodig was om winst te kunnen draaien. Dit gebruikelijk goede najaar is tot op heden helaas uitgebleven. In verband daarmee zijn in oktober en november personeelsbijeenkomsten gehouden. Tijdens die bijeenkomsten en in overleg met de OR heeft de VOB gevraagd na te denken over mogelijke maatregelen die de VOB zouden kunnen helpen. Dit heeft geresulteerd in de enquête van de OR.

Standpunt CNV Dienstenbond
In die enquête worden verschillende mogelijkheden aangegeven. De CNV Dienstenbond heeft richting de VOB aangegeven dat zij een aantal van die mogelijkheden onacceptabel vindt, zoals 40 uur werken tegen 36 uur loon, het inleveren van het salaris over december en het inleveren van vakantiegeld. Dit zijn rechten voortkomend uit de CAO en het Nederlandse wetgeving, medewerkers kunnen niet gedwongen worden hieraan mee te werken en er hoeft maar een persoon te zijn die niet wil meewerken en dan komt er niets van de maatregel terecht. We hebben aangegeven dat er met ons wel te spreken valt over het beter inzetten van de flexuren. Daarnaast zou bij noodzakelijk ingrepen gedacht kunnen worden aan het ruilen van een deel van het vaste salaris voor een winstdelingsregeling. Dit is echter alleen mogelijk bij de salarissen die ruim boven CAO-niveau uitgaan en waar medewerkers individueel willen meewerken. De VOB heeft aangegeven teleurgesteld te zijn over onze opstelling en verder vanuit haar eigen verantwoordelijkheid na te denken over maatregelen, waarbij ook reorganisatie een optie is. Afgesproken is dat de VOB ons op de hoogte houdt van de ontwikkelingen.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact met mij opnemen (055)5772640 of j.warnaar@cnvdibo.nl