08-12- 2004
Een op de vijf verslaafden heeft ook ADHD; protocol ontwikkeld voor herkenning en behandeling

Utrecht, 8 december 2005. Bijna een op de vijf verslaafden heeft ook ADHD. Onderzoek van het Trimbos-instituut toont aan dat er een sterke link is tussen verslaving en ADHD. Bij 18% van de cliënten van instellingen voor verslavingszorg is sprake van deze stoornis. Om ADHD beter te herkennen en te behandelen is door het Trimbos-instituut samen met deskundigen uit de verslavingszorg een Protocol ontwikkeld, dat morgen wordt gepresenteerd op een symposium over ADHD bij verslaving.

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), is een stoornis die niet alleen voorkomt bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Ongeveer
1% van de bevolking heeft er last van, maar bij verslaafden ligt dit een stuk hoger. Gebrek aan aandacht en concentratie zijn herkenbare signalen, maar ook een storende impulsiviteit en hyperactiviteit. Samen met een panel van deskundigen heeft het Trimbos-instituut in de afgelopen twee jaar een werkwijze ontwikkeld en getest die het opsporen en behandelen van verslaafden met ADHD mogelijk maakt. De werkwijze is vastgelegd in een Protocol, dat morgen wordt gepresenteerd op het symposium ADHD bij Verslaving in Nunspeet.

Op het programma staan lezingen van onder meer prof.dr. Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg aan de VU, die zal spreken over 'wetenschappelijk gefundeerde behandeling van patiënten met een dubbele diagnose'. De behandeling voor ADHD bij verslaving bestaat meestal uit medicijnen (Ritalin), psycho-educatie, coaching, lotgenotencontact en het betrekken van familieleden bij de behandeling. Psychiater Pieter Jan Carpentier schetst de huidige stand van de wetenschap rond ADHD bij verslaving. Ook worden op het symposium de cijfers gepresenteerd die naar voren kwamen tijdens het project 'ADHD bij Verslaving'. Daaruit blijkt dat 18 % van de verslaafden bij de instellingen die meededen aan het project, ADHD heeft. Dit cijfer komt in de buurt van Amerikaans onderzoek waarin zelfs sprake is van een percentage van 20-25%.

Het nieuwe Protocol is ontwikkeld door het Trimbos-instituut in nauwe samenwerking met vijf grote instellingen voor verslavingszorg (Brijder Verslavingszorg, De Grift Gelders centrum voor verslavingszorg, Centrum Maliebaan, Parnassia Verslavingszorg, Verslavingszorg Noord Nederland), het Kenniscentrum ADHD bij Volwassenen en het project Resultaten Scoren van GGZ Nederland.

Protocol ADHD bij verslaving. Screening, diagnostiek en behandeling voor de ambulante en klinische verslavingszorg. Geurt van de Glind et al. Uitgave Trimbos-instituut 2004. Bestelnummer AF 0464, kostprijs 30,-. Te bestellen via www.trimbos.nl/producten, of 030-2971180. De Handleiding is ook te downloaden via www.adhdbijvolwassenen.nl
---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11