Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 30 november 2004

CSA-21075 Financiering project "Park Meezenbroek". Het college van B en W heeft besloten uit het Urban-empowermentbudget een bijdrage van E21.508,- beschikbaar te stellen voor het project 'Park Meezenbroek' van Buurtorganisatie MSP. In april 2000 is door de Stichting Wijkbeheer een buurtveiligheidsplan opgesteld waarin een aantal cruciale plekken als onveilig worden benoemd. Een van die plekken is het park Meezenbroek. Een buurtwerkgroep heeft de knelpunten geïnventariseerd en vervolgens een lijst met maatregelen opgesteld die de sociale veiligheid van het park moeten verbeteren. Naast technische maatregelen ter voorkoming van verkeersbewegingen in het park, worden een aantal activiteiten in het park gehouden, zodat het park beter gebruikt wordt. Ook wordt het park omheind en komen er verscheidene planten en hagen. Het project biedt allereerst een oplossing voor de overlast in het park, maar zal daarnaast, door de samenwerking in de wijk, zeker leiden tot het versterken van de sociale cohesie.

CSA-21247 Financiering "Streetsoccerproject Heerlerheide"

Het college van B en W heeft besloten uit het Urban-empowermentbudget een bijdrage van E35.174,- beschikbaar te stellen voor het 'Streetsoccerproject Heerlerheide' van Futsalvereniging FC Heerlerheide. Als vervolg/onderdeel op het buurtsportproject Heerlerheide start de Futsalvereniging FC Heerlerheide met een streetsoccerproject. Futsal (streetsoccer, kooivoetbal en panna knock-out) is een erg populaire sport onder jongeren. Zo worden jongeren geprikkeld tot een zinvolle vrijetijdsbesteding. FC Heerlerheide gaat het futsalprogramma op woensdag en vrijdag van 16.00 uur tot 19.00 uur aanbieden aan de jeugd van het stadsdeel Heerlerheide. Daarnaast zal FC Heerlerheide (in samenwerking met verschillende partners) nog een aantal activiteiten gaan verzorgen in de buurten.

CSA-21330 Financiering project "Weerbaarheid"

Het college van B en W heeft besloten uit het Urban-empowermentbudget een bijdrage van E25.422,- beschikbaar te stellen voor het project 'Weerbaarheid' van Sportcentrum Ben Mesters, afd. Judo & Jiu Jitsu & Boksvereniging Olympia 75. Het project is een vervolg/onderdeel van het Buurtsportproject Heerlerheide. Vechtsporten leren positief om te gaan met agressie. Discipline, respect voor elkaar en samenwerking zijn de basisgedachten achter deze sporten. Daarom kunnen deze sporten een waardevolle functie hebben bij het overdragen van waarden en normen binnen het Buurtsportproject stadsdeel Heerlerheide. Daarnaast zijn vechtsporten goed voor de gezondheid, kinderen leren er te bewegen, het is goed voor de motoriek, geeft hun zelfvertrouwen en leert hun dus effectiever en adequaat te reageren op moeilijke situaties in hun omgeving. Hierdoor leren ze grenzen op een positieve wijze te verleggen en positief om te gaan met agressie. Het Project Weerbaarheid zal op dinsdag en donderdag van 17.00 uur tot 19.00 uur kinderen uit de het stadsdeel Heerlerheide, een attractief, drempelloos en uitdagend programma aanbieden, hetgeen zich richt op: tuimeljudo, plezier, natuurlijke opvoedkundige kracht van vechtsporten, weerbaarheid en sociale thema's.

SO-20558 WBDBO bovenste verdiepingen portiek-etagewoningen Door vragen van een burger is gebleken dat sommige dakconstructies van portieketagewoningen uit de jaren 50 en 60 waarschijnlijk niet voldoen aan de wettelijke eisen voor brandwerendheid. Dit probleem is waarschijnlijk niet uniek voor Heerlen, maar zal in heel Nederland voorkomen. Ook wordt geconstateerd dat deze situatie in deze woningen al ruim 40 bestaat. Desalniettemin pakt Heerlen het probleem aan door de eigenaren van de woningcomplexen actief te wijzen op hun verplichting te zorgen voor voldoende brandwerendheid. Daarnaast zal het probleem ook op landelijk niveau aangekaart worden. Zie ook persbericht

SO-21038 De beperkte ontheffing van de zondagopenstelling buiten de vastgestelde koopzondagen ten behoeve van carnavalsspeciaalzaken direct voorafgaand aan carnaval Burgemeester en wethouders hebben besloten ontheffing te verlenen aan winkels die het hele jaar niet anders dan carnavalsassortiment voeren om drie extra koopzondagen met Carnaval te houden. Het gaat dan om 16, 23 en 30 januari. De winkels moeten wel in hun publiciteit rond deze zondagopenstelling aangegeven, dat de ontheffing uitsluitend voor de adverterende winkel geldt.

De winkeltijdenwet geeft ruimte voor ten hoogste 12 koopzondagen per kalenderjaar. Het college stelt de koopzondagen voor aanvang van het kalenderjaar vast. Voor Heerlen-centrum zijn er dat in 2005 9. Het verschil in aantal koopzondagen dat door het college wordt aangewezen en het wettelijk toegestane maximum van 12 is in 2005 3. Dit verschil wordt toegewezen aan de winkels die het hele jaar door een assortiment van 100% carnavalsartikelen voeren.

WWS-20056 Implementatie draaiboek grieppandemie

Op verzoek van de Ministeries van BZK en VWS werkt de gemeente Heerlen, net als de overige gemeenten in Nederland, mee aan het opstellen van een draaiboek grieppandemie in haar regio, ter voorkoming van een mondiale uitbraak van griep. De bedoeling is om medio december 2004 een landelijk dekkend systeem te hebben. Een grieppandemie is een uitbraak van een voor mensen geheel nieuw griepvirus, waarbij de epidemie zich over de gehele wereld verspreidt. De urgentie om op een grieppandemie voorbereid te zijn neemt toe door uitbraken als die van de vogelpest in diverse werelddelen. De Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen Zuid-Limburg en de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst OZL coördineren de opstelling van het draaiboek en betrekken daarbij, naast de gemeenten in OZL, ziekenhuizen, brandweer, huisartsen, politie en de Land- en Tuinbouw Organisaties (LTO) alsmede de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB). De gemeente Heerlen zal het draaiboek opnemen in het regulier oefenschema.

---- --