Gemeente Heerlen

Heerlen pakt probleem brandwerendheid portiekwoningen aan

Door vragen van een burger is gebleken dat sommige dakconstructies van portiek-etagewoningen uit de jaren 50 en 60 waarschijnlijk niet voldoen aan de wettelijke eisen voor brandwerendheid. Dit probleem is waarschijnlijk niet uniek voor Heerlen, maar zal in heel Nederland voorkomen. Ook wordt geconstateerd dat deze situatie in deze woningen al ruim 40 bestaat. Desalniettemin pakt Heerlen het probleem aan door de eigenaren van de woningcomplexen actief te wijzen op hun verplichting te zorgen voor voldoende brandwerendheid. Daarnaast zal het probleem ook op landelijk niveau aangekaart worden.

Naar aanleiding van een vraag van een bewoner van een appartementencomplex aan de Albert Cuypstraat heeft de gemeente Heerlen, De Volkswoning en TNO Delft onderzoek gedaan naar de brandwerendheid van de dakconstructie van de flats. Gebleken is dat deze dakconstructie niet voldeed aan de wettelijke eisen voor brandwerendheid in bestaande gebouwen. Hierop heeft De Volkswoning besloten de brandwerendheid in het gebouw op het niveau van nieuwbouw te brengen; dus 60 minuten brandwerendheid in plaats van de 20 minuten die voor bestaande bouw verplicht is.

Niet uniek

Het geconstateerde en opgeloste probleem in de Heerlense Albert Cuypstraat staat echter niet alleen. De geconstateerde problematiek geldt waarschijnlijk voor alle vergelijkbare 50-er en 60-er jaren portiek-etagewoningen in Nederland. Om die reden zullen de Gemeente Heerlen en de Brandweer Parkstad Limburg het probleem aan de orde stellen bij de regionale overlegorganen van Bouw- en Woningtoezicht, het Ministerie VROM, regionale overlegorganen van de Brandweer, het landelijk netwerk Preventie en ministerie BZK.

Zeer beperkt gevaar

Hoewel de daken van de bewuste complexen niet voldoen aan de huidige wettelijke eisen, is er slechts een beperkt risico voor bewoners. De situatie in deze woningen bestaat immers al ruim 40 jaar. En er is ook niets gebeurd waardoor de kans op ontstaan van brand groter geworden is. Desondanks vindt de Gemeente Heerlen dat de brandwerendheid op het wettelijke niveau gebracht moet worden. Daarom zal de gemeente onderzoeken bij welke portiek-etagewoningen dit probleem zich eventueel kan voordoen. De eigenaren van die woningen worden benaderd om ervoor te zorgen dat de dakconstructies aangepast worden, zodat de woningen wèl aan de wettelijke eisen voldoen.

HEERLEN, 7 december 2004
Concernstaf Communicatie
Richard Pisters
(045) 56 04 070
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
p e r s

---- --