Gemeente Eindhoven

Persbericht: 8 december 2004, no. 287

Verantwoord bewegen onder deskundige begeleiding

Osteoporose-fysiofitness van start in Eindhoven

Dagelijks bewegen is goed voor de gezondheid. Ook voor het bevorderen van de botdichtheid. Vorig jaar startte de GGD het preventieproject osteoporose en bewegen voor vrouwen in de overgang. In samenwerking met de KNGF is de GGD aan de slag gegaan met een groep van 5 fysiotherapeuten uit Eindhoven. Zij hebben een medisch verantwoord beweegprogramma, de osteoporose-fysiofitness samengesteld. Speciaal voor vrouwen in de overgang die met bewegingsbeperkingen te maken hebben.

Vrouwen uit Eindhoven die geboren zijn tussen 1941 en 1947 ontvangen binnenkort een brief in de brievenbus met een aanmeldformulier. De eerste 120 vrouwen die zich nog vóór de jaarwisseling aanmelden kunnen gebruik maken van een eenmalige subsidie van 40,-.

Vragenlijst
Bij aanvang van het beweegprogramma vult de deelnemer een uitgebreide vragenlijst in en wordt conditie en belastbaarheid gemeten door een fysiotherapeut. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek wordt een individueel beweegprogramma op maat samengesteld. In een kleine groep van maximaal 8 personen gaan deelnemers vervolgens aan de slag. Het beweegprogramma is er op gericht om de conditie en belastbaarheid te verbeteren. Het programma bestaat uit 19 sessies gedurende 13 opeenvolgende weken. De eerste 6 weken wordt 2 keer per week getraind en de laatste 7 weken 1 keer per week. Halverwege én na afloop van het programma worden de vorderingen gemeten. Op basis hiervan wordt het individuele programma zonodig bijgesteld en krijgt de deelnemer een vervolgadvies op maat.

Kosten
Het volledige beweegprogramma kost normaal 190,- per persoon. Dankzij subsidie van Eindhoven Actief ontvangen de eerste 120 deelnemers die zich nog vóór de jaarwisseling aanmelden een eenmalige persoonlijke subsidie van 40,- op dit totaalbedrag. Dat betekent dat deelnemers bij tijdige aanmelding slechts 150,-betalen.

Informatie en aanmelding
Belangstellenden kunnen een aanmeldformulier voor het beweegprogramma aanvragen via de gezondheidswijzer 040-238 41 11 of per e-mail via gezondheidswijzer@eindhoven.nl.

© 2004 Gemeente Eindhoven