Provincie Limburg

Europese steun voor Peelregio Limburg ter grootte van 2,6 miljoen Het College van Gedeputeerde Staten heeft besloten om aan zestien

projecten een Europese bijdrage uit het CERES-programma Noord- en Midden-Limburg te verlenen. De projecten passen binnen de thema's Ondernemend Limburg, Ruimte voor Limburg en Samen werken aan vitale wijken, kernen en buurten uit het coalitieakkoord. Het gaat in totaal om 2.631.226,00. Het College van GS volgt hiermee het advies van de stuurgroep CERES. Het CERES-programma is een Europees plattelandsprogramma dat een multifunctioneel platteland beoogt in 10 (deel)gemeenten in Noord- en Midden-Limburg en vooral gericht is op een dynamische, economische ontwikkeling.

Ter versterking van de toeristische infrastructuur worden diverse fietspaden aangelegd in de Peelregio. De gemeente Sevenum krijgt een Europese bijdrage van 378.350,00 voor de aanleg van het fietspad langs de Helenaveenseweg/Paterstraat en de aanleg van een fietspad langs het defensiekanaal. Ook de gemeente Horst aan de Maas kan rekenen op subsidie voor een bedrag van 717.069,00 voor de aanleg van een fietsverbinding tussen de kern van Horst door de kern Lottum tot aan de veerverbinding Lottum-Lomm. De Provincie Limburg draagt tevens 539.053,00 bij aan dit project.

De Dorpsraad Merselo kan na een subsidie van 19.225,00 aan de slag met het uitzetten van wandelroutes om de recreant te informeren over het agrarisch cultuurlandschap.
Voor het toeristisch ontwikkelen van het beschermd dorpsgezicht in Griendtsveen ontvangt de gemeente Horst aan de Maas 185.319,00 uit de CERES-pot. Met dit geld wordt onder andere het gemeenschapshuis in Griendtsveen ingericht als verblijf- en overstapplaats voor recreanten en toeristen.

Diverse projecten ontvangen geld ten behoeve van de versterking van de concurrentiepositie van het MKB. Het Loonbedrijf Gebroeders de Boer uit Lottum ontvangt een CERES-bijdrage van 43.044,00 voor het realiseren van een productiefaciliteit voor de verwerking van koolzaad tot koolzaadkoek en koolzaadolie, welke op de markt worden gebracht als respectievelijk diervoeders en (motor)brandstof. Voor het organiseren van dagrecreatieve activiteiten en het vermarkten van toeristische producten ontvangt de Hertenhouderij Feijen-Kiggen uit Ospel 17.963,00. De Vereniging Innovatief Platteland ontvangt 23.915,00 voor een studie naar de haalbaarheid van een coöperatieve organisatie voor productie, beheer en consumptie van duurzame energie in de regio. Het bedrijf Vostermans Ventilation B.V. krijgt 16.234,00 voor een haalbaarheidsstudie ten behoeve van het ontwikkelen van een nieuw aandrijfconcept voor ventilatoren.

Voor het ontwikkelen van nieuwe economische dragers voor boerderijwinkels, Groene Servicewinkels genaamd, krijgt de LLTB 49.620,00. De Provincie Limburg draagt zelf 80.000,00 bij voor de inrichting van de servicegerichte componenten in de boerderijwinkels in kleine kernen in het CERES D2-gebied. Het Culinair Educatiecentrum Limburg van de familie Joosten in Neer kan rekenen op een bijdrage van 22.909,00. Dit centrum is een dagrecreatieve voorziening waar recreanten uit de streek diverse culinaire activiteiten kunnen doen.

8-12-2004 11:15