Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

ROB: Raad bepleit publiek debat over Europese Grondwet

Raad bepleit publiek debat over Europese Grondwet

In zijn advies 'Burgers betrokken, betrokken burgers' beveelt de Raad voor het openbaar bestuur aan burgers meer te betrekken bij het beleid. Deze participatie is noodzakelijk in een tijd waarin de afstand tussen samenleving en politiek groeit. Het betrekken van burgers bij het beleid is een kweekvijver voor democratisch burgerschap. Volgens de Raad kunnen burgers in iedere fase van het beleidsproces participeren: van agendavorming tot beleidsevaluatie. In zijn advies komen verschillende manieren van burgerparticipatie aan de orde. De Raad constateert echter wel dat niet iedere vorm van burgerparticipatie geschikt is voor de Nederlandse situatie.

Burgerparticipatie dient plaats te vinden binnen de grenzen van de representatieve democratie. Burgerparticipatie is vooral een aanvulling op en géén vervanging van de representatieve democratie. Uiteindelijk is de gekozen volksvertegenwoordiging het beste in staat om een integrale afweging te maken van de uiteenlopende belangen.

De Raad constateert dat er in Nederland al veel met burgerparticipatie wordt geëxperimenteerd. Dat is een positieve ontwikkeling. Gemeenten, provincies en Rijk moeten onderling echter meer informatie en kennis uitwisselen over deze ervaringen met burgerparticipatie. Daarnaast moeten overheden blijven experimenteren met burgerparticipatie. Zo biedt het referendum over het de Europese Grondwet in 2005 een goed aangrijpingspunt om 'deliberative polling' in te zetten. Bij 'deliberative polling' wordt een representatieve groep burgers samengesteld. Deze burgers moeten hun mening geven over een bepaald onderwerp, nadat zij uitgebreid door verschillende deskundigen zijn voorgelicht én zij met elkaar daarover hebben gedebatteerd. In feite combineert de 'deliberative polling' de techniek van het opinieonderzoek met het idee van deliberatie. Het hele proces dient uitgebreid in de media aan de orde te komen, zodat nadien zoveel mogelijk kiezers een beargumenteerde keuze kunnen maken bij het referendum over de Europese Grondwet.

In navolging op het advies 'Burgers betrokken, betrokken burgers' zal de Raad voor het openbaar bestuur begin 2005 een Handreiking Burgerparticipatie uitbrengen. Deze Handreiking is bedoeld voor gemeenten en provincies, die meer initiatieven willen ontplooien om hun inwoners bij het beleid te betrekken. Verschillende vormen van burgerparticipatie worden in dit boek uitgewerkt.