Productschap Diervoeder


08/12/2004

Internationalisering GMP+ leidt tot Duitse zetel In PDV-adviescollege

Het Duitse diervoederbesdrijfleven krijgt een zetel in het College van Deskundigen Diervoeders. Dit heeft het Productschap Diervoeder (PDV) onlangs besloten. Reden is dat Duitsland inmiddels ruim 2.000 GMP-gecertificeeerde bedrijfslocaties telt en daardoor belang heeft bij inbreng bij GMP-aangelegenheden.

Er bestond al langer de behoefte om Duitsland structureel te betrekken bij de voorbereiding van de GMP-regeling, zowel aan Nederlandse als Duitse zijde. Het snel uitbreiden van GMP-gecertificeeerde bedrijfslocaties in ons buurland heeft dat proces versneld. De zetel in het deskundigencollege wordt verdeeld over vier brancheorganisaties die samen een groot deel van de Duitse diervoederkolom vertegenwoordigen. De Duitse vertegenwoordiging bestaat uit het Deutsche Verband Tierfutternahrung e.V - DVT, de Deutscher Raiffeisenverband e.V - DRV), het Deutscher Bauernverband en de Verein der Getreidehändler der Hamburger Börse e.V. Het College van Deskundigen telt nu 22 in plaats van 21 zetels.

Het college adviseert het PDV-bestuur over de inhoud van het GMP+-certificatiesysteem, het geeft advies over de eisen en methoden die ten grondslag liggen aan het certificatiesysteem en de frequentie waarmee keuringen of beoordelingen (audits) moeten worden herhaald. Met Duitsland zijn nu de drie grootste GMP-landen vertegenwoordigd in het College van Deskundigen. Naast Nederland (ruim 1.800 GMP-locaties) en Duitsland maakt België (bijna 190 GMP-locaties) via Ovocom namelijk ook deel uit van het adviesorgaan.