Provincie Drenthe

Provincie wil meebetalen aan WK-jeugdvoetbal in Emmen

Assen, 8 december 2004
Persberichtnummer 04-181

De gemeente Emmen kan 432.925 euro tegemoet zien als cofinanciering van het Wereldkampioenschap Jeugdvoetbal, volgend jaar in stadion Meerdijk. De totaalbegroting van dit evenement beloopt 865.850 euro. De provincie is bereid hiervan 50% op tafel te leggen. Het voetbalkampioenschap draagt bij aan de internationale profilering van de regio Emmen en de provincie Drenthe.

Met hun voorstel aan provinciale staten honoreren gedeputeerde staten een recent verzoek van de gemeente Emmen om mee te betalen aan het WK-voetbal voor jongeren onder de 20 jaar. Eerder had de gemeente bij de provincie aangeklopt om een lening van 1,5 miljoen en een schenking van 500.000 euro. Dit geld zou worden ingezet om het saneringsplan van de BVO mede te financieren en het stadion Meerdijk geschikt te maken voor meerdere gebruiksdoelen, , waaronder culturele evenementen, sportontmoetingen en het WK-jeugdvoetbal. Eind november bleek dat provinciale staten hierin geen heil zagen. Het voorstel van het college van gedeputeerde staten kon niet rekenen op een politieke meerderheid.

Met de financiële hulp van de provincie Drenthe kan het Wereldkampioenschap Jeugdvoetbal doorgaan. Het stadion Meerdijk wordt aangepast aan de eisen die de internationale voetbalorganisatie de FIFA en de KNVB stellen. Zo wordt de lichtinstallatie opgewaardeerd en komt er een platform voor televisiecameras. Naast de extra uitgaven voor bouwkundige maatregelen zijn ook kosten gemoeid met de organisatie van een aantal evenementen rond de acht WK-wedstrijden die in Emmen op het programma staan.

Gedeputeerde staten vinden het belangrijk, dat het Wereldkampioenschap voor de jeugd deels in de provincie wordt gespeeld. Het evenement betekent een stevige impuls voor de breedtesport en sportparticipatie van met name jongeren. Ook zet het Drenthe internationaal in de schijnwerpers. Het programma biedt hiervoor alle kansen. De centrale ligging in West-Europa, de ontsluiting van het Duitse achterland, de economische potentie en de recreatieve mogelijkheden worden bij een groot publiek onder de aandacht gebracht. Er zijn televisie-uitzendingen voorzien in maar liefst 115 landen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl