Provincie Zuid-Holland

Europa

Gebiedsprogramma's

Geuraanpak voor kerngebied Rijnmond
08 December 2004

Geuraanpak voor kerngebied Rijnmond

Beleidsregels in ontwerp vastgesteld

In het kerngebied van Rijnmond zijn een groot aantal geurveroorzakende bedrijven aanwezig. Deze bedrijven hebben zich in de afgelopen jaren ingespannen om de geurhinder te vermijden of te beperken. Desondanks veroorzaken ze regelmatig klachten bij de bewoners. Om duidelijkheid te bieden aan bedrijven en omwonenden hebben Gedeputeerde Staten het door de provincie en DCMR uitgevoerde beleid nu formeel vastgelegd in beleidsregels.

Het kerngebied, dat ruwweg wordt begrensd door de A20 in het noorden en de A15/Groene Kruisweg in het zuiden en door de Willemspoortunnel in het oosten, is relatief klein. Door de grote hoeveelheid geurveroorzakende bedrijven is er echter regelmatig sprake van een 'deken van stank' in het gebied. Deze deken wordt bepaald door de gezamenlijke aanwezige bedrijven en is niet aan één individueel bedrijf toe te schrijven. Deze zogenoemde 'cumulatie van geur' komt met name in het kerngebied van Rijnmond voor. Erik (F.D.) van Heijningen, gedeputeerde Milieu: "Wij vinden dat deze specifieke positie vraagt om een strengere aanpak van de geurhinder dan in de rest van de provincie. In de beleidsregels, die we nu in ontwerp hebben vastgesteld, wordt het provinciaal stankbeleid voor dit gebied verder, specifieker, uitgewerkt. Daarmee willen we komen tot een daling van het aantal gehinderden in het Rijnmondgebied."

Zo wordt aangegeven dat toetsing van de bedrijven in het kerngebied van Rijnmond gebeurt op basis van de mogelijke bijdrage die een bedrijf heeft aan de al aanwezige geurhinder. Stoot een bedrijf geur uit, dan draagt zij potentieel bij aan de hindersituatie. Het streven is daarom dat er geen geur waarneembaar is buiten de terreingrens van een bedrijf.

Dit streven is ook onderdeel van een andere beleidsregel. Die geeft aan dat er een afwegingsprocedure door Gedeputeerde Staten wordt gehanteerd, waarin ook andere relevante aspecten een rol spelen die voor de situatie van belang zijn. De procedure kan er toe leiden dat het streven (geen geur waarneembaar buiten de terreingrens) niet haalbaar blijkt en daarmee een lagere bescherming van de bewoners moet worden geaccepteerd. Natuurlijk blijven daarbij de landelijke regels rond hinder gehandhaafd.

De beleidsregels worden nog dit jaar bij onder meer de gemeenten uit het kerngebied van Rijnmond ter inzage gelegd ten behoeve van de inspraakprocedure. Definitieve besluitvorming over de geuraanpak in het gebied zal naar verwachting begin vo lgendjaarplaatsvinden.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22

Contact en adres

Veel gestelde vragen

Kaarten

Politiek prikbord
algemeen menu

Over de provincie

Gedeputeerde Staten

Provinciale Staten

Gemeenten

Bestuurlijke zaken