Gemeente Someren


Rattenbestrijding

De laatste jaren komen in het buitengebied steeds meer bruine en zwarte ratten voor. Een duidelijke reden daarvoor is niet aan te wijzen. Wel is het zo dat een groot aantal bedrijven gesaneerd is. De ratten die daar voorkwamen zijn waarschijnlijk verspreid over de rest van Someren. De gemeente Someren draagt, voor wat betreft haar eigen gronden, zorg voor de bestrijding van bruine ratten. Zwarte ratten komen voornamelijk voor in bedrijfshallen en dierenhokken. Op uw perceel bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van zowel de bruine als de zwarte ratten.

Afbeelding van een rat

Veel bedrijven hebben de bestrijding uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven of hebben zelf de bestrijding in handen. Een punt van aandacht vragen de burgers in het buitengebied. Zij zijn vaak in het bezit van dieren en er staan dus hokken op hun terrein. Hier kunnen zwarte en bruine ratten op afkomen. Het is dus van belang dat ook de bewoners in het buitengebied meehelpen aan het voorkomen en bestrijden van ratten.

Voor wat betreft bestrijding van ratten op gemeentegrond kunt u contact opnemen met de afdeling Gemeentewerken, telefoon: 0493-494888.

Wat kunt u zelf doen om een rattenplaag te voorkomen?
* Zorg dat vuilcontainers gesloten zijn.

* Zorg dat u geen losse materialen tegen gebouwen opslaat.
* Laat geen tuinafval, of afval van welke aard dan ook, op uw perceel slingeren.

* Zorg dat uw riolering in orde en in goede staat is.
* Beperk open water tot een minimum. Water is essentieel voor het voortbestaan van een rat.

* Verwijder losliggend voedsel of berg dit op in een goed afgesloten ruimte.

* Zorg dat uw bedrijfsgebouw in een goede staat verkeert. Denk daarbij aan kieren en spleten, denk hierbij ook aan roosters.