Gemeente Lisse

08-12-2004 Ziektes in de paardekastanje

Lange tijd heeft de paardekastanje bekend gestaan als een sterke boom die vrij is van ziektes en ongevoelig voor aantastingen. Helaas is dit de laatste jaren anders. Al enige jaren komt het diertje de kastanjemineermot namelijk ook in deze omgeving voor.

Wat doet de kastanjemineermot?
Halverwege de zomer worden de bladeren steeds bruiner. Heel duidelijk te zien zijn de vreetgangen door het bladgroen waardoor het blad gedeeltelijk bruin wordt. De boom gaat hier niet (direct) aan dood maar verzwakt wel enigszins. Om verspreiding en verdere aantasting in het volgend jaar te voorkomen, is het raadzaam het gevallen blad van deze boom te verzamelen en af te voeren. De motjes overwinteren namelijk in het afgevallen blad en na de overwintering zullen ze weer proberen gebruik te maken van de kastanjeboom in de buurt. Door de bladeren te verwijderen, wordt de aantastingsbron zoveel mogelijk beperkt.

Nieuwe ziekte zonder naam
Helaas is dit jaar een nieuwe bedreiging in de kastanjebomen zichtbaar geworden. Een nieuwe ziekte zonder naam die een ernstige bedreiging is voor de bomen. Op televisie is ook al ruim aandacht besteed aan dit probleem. Overal in het land komt deze ziekte namelijk voor en het gevolg is het afsterven van de bomen. In de zomer van 2002 werd deze ziekte voor het eerst ontdekt en nu zien we ook in Lisse op diverse plekken de gevolgen van deze ziekte. Bij aantasting verschijnen verspreid over de stam roestbruine vlekken die zich snel uitbreiden. Uit deze vlekken komt een stroperige vloeistof die in de nazomer opdroogt en zwarte korsten vormt. In de zomer erna verdroogt de bast tussen deze plekken en sterft af. De boom overleeft dit proces helaas niet.

Ziet u een zieke boom? Laat het ons weten!
Herkent u één van deze ziektes bij een kastanjeboom bij u in de tuin of in de buurt of vermoedt u het? Neemt u dan contact op met de Plantsoendienst, telefoon (0252) 433 219. Een tijdig en kordaat optreden kan er in veel gevallen voor zorgen dat de ziekte zich niet verder verspreidt. De bomen zullen u er dankbaar voor zijn.