Gemeente Den Haag

december 2004
Koop- en huurwoningen op binnenterrein bij Pisuissestraat (7 december)

Het college van burgemeester en wethouders heeft heeft dinsdag 7 december 2004 ingestemd met het plan voor bebouwing van het binnenterrein bij de Pisuissestraat. De projectgroep Ruimtelijke Ordening en Verkeer van de Commissie Loosduinen heeft in maart 2000 het initiatief genomen om te komen tot bebouwing van het binnen-gebied. In opdracht van Vestia Den Haag Scheveningen heeft Rietveld Architects LLP New York een plan gemaakt met 40 koopwoningen en 24 huurwoningen. Vestia start in september 2005 met de bouw.

Het binnenterrein Pisuissestraat ligt in het stadsdeel Loosduinen, tussen de Pisuissestraat, Louis Davidsstraat en Aaltje Noorderwierstraat. De grond is eigendom van de gemeente. Een gedeelte van het gebied is een grasveld en wordt als trapveldje gebruikt. Het andere deel is tijdelijk in gebruik als volkstuin. Omdat Vestia Den Haag de eigenaar is van de huurwoningen in de directe omgeving en omdat de gemeente een combinatie wil van koop- en huurwoningen, is Vestia gevraagd een plan voor het binnengebied te maken.

Huur- en koopwoningen wisselen elkaar af
In het binnengebied komen aan de kant van de Aaltje Noorderwierstraat en de Pisuissestraat 40 patiowoningen. Alle patiowoningen hebben twee verdiepingen. Het gaat om vier patio's met elk vier koopwoningen en om vier patio's met elk zes huurwoningen. De huur van de huurwoningen komt niet boven de grens voor de individuele huursubsidie uit. Aan de kant van de Louis Davidsstraat komen 24 eengezinswoningen (koop) met drie verdiepingen. De prijzen van de koopwoningen liggen tussen circa 300.000 en 360.000 euro.

Juridisch planologische procedure
Het binnenterrein Pisuissestraat valt onder het uitbreidingsplan Waldeck 1956. Een deel van het gebied heeft de bestemming sport- en/of speelterrein en het andere deel de bestemming school en schoolterrein. Om woningen op het terrein te bouwen moet de gemeente de vrijstellingsprocedure (artikel19.2) volgen.