Gemeente Den Haag

december 2004
Bierkade (Avenue Culinaire) opnieuw ingericht (7 december)

De Bierkade wordt opnieuw ingericht. Dit laatste deel van de Avenue Culinaire wordt zo ingericht dat er voor bestaande en nieuw te vestigen horecabedrijven ruimte ontstaat voor terrassen op en aan het water. Uitgangspunt is dat de parkeerplaatsen beschikbaar blijven voor bewoners en dat het verkeer gebruik blijft maken van de grachten. De Avenue Culinaire moet een aantrekkelijk verblijfsgebied worden met een hoge ruimtelijke kwaliteit. Het plan voor de herinrichting is in nauw overleg met bewoners en belanghebbenden tot stand gekomen.

Bomen
De bomen op de Bierkade blijven staan. Wel worden er enkele maatregelen genomen, zoals het verhogen van de kadewand, waardoor de bomen beter kunnen groeien.

Verkeer
De rijweg wordt versmald, zodat het trottoir van de Bierkade ongeveer 70 centimeter breder wordt. Enkele parkeerplaatsen worden opgeheven om de toegang tot de terrassen op het water mogelijk te maken. Het verkeer blijft wel in één richting rijden over de grachten. Er worden twee snelheidsremmende drempels aangelegd. Daarnaast komt op het kruispunt met de Wagenstraat een uitrit. Op het kruispunt van de Bierkade met het Spui blijft de voetgangeroversteekplaats gehandhaafd.

Parkeren
Langs de Bierkade blijft parkeren aan beide zijden mogelijk. Het opheffen van het parkeren aan één zijde is hier niet wenselijk, omdat op de Dunne Bierkade al 18 parkeerplaatsen zijn vervallen.

Uitvoering
De herinrichting van de Bierkade start in het voorjaar 2005. De werkzaamheden duren ongeveer tien weken en zijn zoveel mogelijk voor het terrasseizoen in april gereed.