Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Schriftelijke vragen van Kamerlid Gerkens

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht 8 december 2004

De Minister van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst heeft deze vragen als volgt beantwoord.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de kamervragen die zijn gesteld door het lid Gerkens. De vragen zijn mij toegestuurd per brief van 10 november 2004, onder nummer 4074489.


1. Wat is uw reactie op het artikel NMa moet bedrijven beter kunnen begeleiden?

Sinds de inwerkingtreding van de Wet modernisering Mededingingswet d.d. 1 augustus jl. dienen ondernemingen zelf in te schatten of hun regelingen in overeenstemming zijn met het mededingingsrecht. In het door u aangehaalde artikel wordt gesteld dat NMa ondernemingen daarbij meer zou moeten begeleiden.
Ik ben het eens met de auteurs dat de NMa guidance moet geven daar waar een duidelijke en reële behoefte bestaat van de zijde van het bedrijfsleven. De NMa doet dit op verschillende wijzen. Zij brengt richtsnoeren uit ten aanzien van diverse sectoren en ten aanzien van diverse soorten mededingingsvraagstukken, zoals bijvoorbeeld de Richtsnoeren Zorg en de Richtsnoeren samenwerking bedrijven. Zij streeft daarbij een dialoog met de samenleving na, onder andere door middel van frequente contacten met branche- en werkgeversverenigingen. Ook schept zij helderheid op haar website, geeft zij brochures uit en verzorgt zij regelmatig lezingen. Anders dan de auteurs ben ik niet mening dat de NMa naast deze uitgebreide generieke begeleiding vaker individuele ondernemingen van geval tot geval zou moeten begeleiden. De NMa geeft reeds in bijzondere gevallen aan hoe zij tegen een zaak aankijkt. Daarvan kan sprake zijn bij een specifieke zaak die juridisch gezien nieuw is en een groot maatschappelijk belang vertegenwoordigt.


2. Deelt u de stelling dat in de Mededingingswet niet alles uitgekristalliseerd is en dat in
Nederland meer dan elders in Europa behoefte bestaat aan begeleiding ten aanzien
van het betrekkelijk nieuwe Nederlandse mededingingsrecht? Zo neen, waarom niet?

Ik onderschrijf de stelling dat niet alles in de Mededingingswet is uitgekristalliseerd. Net als elk ander rechtsgebied ontwikkelt het mededingingsrecht zich in de praktijk. Dat laat echter onverlet dat er een grote mate van duidelijkheid bestaat over wat wel en niet op grond van de mededingingsregels is toegestaan, zowel op Europees als op nationaal terrein. Er is immers langdurig ervaring opgedaan met de Europese mededingingsregels, hetgeen naast een uitgebreide beschikkingenpraktijk ook heeft geleid tot een uitgebreide jurisprudentie. Aangezien het Nederlandse mededingingsrecht op Europese grondslag is gestoeld geldt deze duidelijkheid mutatis mutandis ook voor de NMa en het Nederlandse mededingingsrecht. Onnodig te stellen dat deze duidelijkheid vergroot wordt door mededelingen en richtsnoeren van zowel de Commissie als van de NMa. Bovendien heeft zich in het bijna zevenjarige bestaan van de NMa een uitgebreide richtinggevende beschikkingenpraktijk gevormd. Ik betwijfel dan ook of er in Nederland meer behoefte bestaat aan begeleiding dan in andere Lid-Staten. Nederland is niet uniek in Europa.


3. Herinnert u zich de aangenomen motie Gerkens c.s.?

Ja.


4. Deelt u de mening dat thans afdoende uitvoering wordt gegeven aan deze motie?
Zo ja, waarom? Zo neen, hoe gaat u dat doen?

Ja. Naar verwachting zal nog dit kalenderjaar een beleidsregel als bedoeld in de motie worden gepubliceerd.


5. Deelt u de mening dat meer begeleiding en advies door de NMa wenselijk is?
Zo neen, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dat doen?

Nee. Naar mijn mening geeft de NMa voortdurend in ruime mate voorlichting en uitleg over haar toepassing van de geldende mededingingsregelgeving. Voor de verschillende wijzen waarop zij dat doet verwijs ik naar mijn antwoord op uw eerste vraag.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl Voor journalisten: Paula de Jonge, persvoorlichter, telefoon (070) 379
75 52, e-mail: A.T.M.deJonge@minez.nl


08 dec 04 13:38