SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Persbericht

Hervorming waterfactuur nodig, maar slechts eerste stap

Brussel, 8 december 2004

T.a.v. de redactie,

De Vlaamse Regering besliste tot een fundamentele hervorming van de financiering van het waterbeleid. Hierdoor zal de drinkwaterprijs in de toekomst ook een bijdrage bevatten voor de zuiveringskosten, de zogenaamde bovengemeentelijke bijdrage, en voor het gebruik van rioleringen, de zogenaamde gemeentelijke bijdrage. De SERV bracht over die hervorming advies uit.

Hervorming van de waterfactuur is nodig

Die bijdrage komt gedeeltelijk in de plaats van de bestaande afvalwaterheffing, en is fiscaal aftrekbaar voor de bedrijven. Door de hervorming realiseert Vlaanderen ook een belangrijke BTW-besparing op de Aquafin-factuur. De SERV ondersteunt die doelstellingen en waardeert dat de Vlaamse regering concrete initiatieven neemt om die doelstellingen op korte termijn te realiseren.

Onduidelijkheden en ongewenste effecten moeten worden weggewerkt

De SERV vraagt dat wordt verzekerd dat de voorgestelde constructie ook juridisch stand houdt. De raad vraagt verder garanties dat gezinnen en bedrijven na de hervorming niet meer zullen betalen voor de bovengemeentelijke sanering dan vandaag het geval is. Verder vraagt de SERV dat voorschriften voor rioolrechten worden uitgewerkt. Die moeten het onmogelijk maken dat naast het rioolrecht dat de drinkwatermaatschappij aanrekent, de gemeente nog één of andere rioolbelasting int.

Slechts een eerste stap

De voorgestelde hervorming kan slechts een eerste stap zijn in de bijsturing van de financiering en de organisatie van de watersector. Zo wordt bijvoorbeeld het gebrek aan voorspelbaarheid van de milieuheffingen niet opgelost. In ieder geval vindt de SERV dat de voorgestelde hervorming als een overgangsregeling moet gelden en dat er tegen 1 januari 2006 een beter onderbouwde en overlegde regeling moet worden uitgewerkt.

Alle adviezen van de SERV vindt u ook op de SERV-website : www.serv.be Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be