Provincie Overijssel

Afspraken over sluitende aanpak jeugdhulp

Door goede afspraken over en weer moeten de jeugdzorg (een provinciale verantwoordelijkheid) en jeugdbeleid (een gemeentelijke taak) beter op elkaar gaan aansluiten. Daarmee willen de provincie en gemeenten waarborgen dat jongeren die hulp nodig hebben de juiste zorg krijgen. Ook willen ze voorkomen dat jongeren tussen wal en schip vallen omdat instellingen niet voldoende samenwerken.

Gedeputeerde Gert Ranter: "Als provincie zijn we verantwoordelijk voor de jeugdzorg voor jongeren die hulp nodig hebben. Maar we willen liever voorkomen dat het zover komt dat jeugdigen in de problemen komen en aangewezen raken op zorg: preventie dus. Dat is in de eerste plaats een taak voor de gemeenten. Ik vind het belangrijk dat we daarbij samen optrekken. Jongeren moeten tijdig hulp krijgen als ze die nodig hebben, maar nog beter is het eventuele problemen vóór te zijn. Dat kan alleen als signalen tijdig worden opgemerkt en doorgegeven en er afstemming is tussen alle partijen."

In de praktijk blijkt dat de tijdige signalering van problemen niet optimaal is en dat er nog te weinig samenhang is in de voorzieningen voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Ook de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen instellingen kan verbeterd worden.

Provincie en gemeenten gaan daarom de komende tijd samen aan de slag om een sluitende aanpak te realiseren van de hulp aan jongeren. Daarvoor trekt de provincie 250.000 euro uit.

Die aanpak moet uitmonden in een actieprogramma met concrete werkafspraken per gemeente voor de periode 2005 tot 2009.

"Bij de verdere uitwerking zullen we uiteraard ook de instellingen betrekken die zich daadwerkelijk bezig houden met jongeren", aldus Ranter. "Zij kennen immers de praktijk en de dagelijkse van gang van zaken binnen de Overijsselse jeugdzorg en weten waar het efficiënter kan en waar de aansluiting met andere organisaties beter kan en moet."

Overijssel loopt met deze gezamenlijke aanpak voorop. Het convenant sluit goed aan bij het project JONG van het rijk. Het kabinet wil een overeenkomst sluiten met een aantal gemeenten en provincies om te zien hoe in de praktijk gekomen kan worden tot een werkwijze die de jeugdige en het gezin centraal stelt. Zodat jongeren die hulp nodig hebben niet tussen de wal en het schip terechtkomen als de keten van zorgvoorzieningen niet goed werkt.

De provincie en enkele grote gemeenten hebben inmiddels aan staatssecretaris Ross van VWS gemeld dat ze graag deel willen nemen aan dit project. Gedeputeerde Ranter rekent op een positieve reactie van de staatssecretaris.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel