ANBO

NS-kaartautomaat met aanraakscherm onderzocht op gebruiksgemak

Binnen het Project Ouderen en Techniek van de ouderenorganisaties ANBO voor 50-plussers, PCOB en Unie KBO, is onlangs de NS-kaartautomaat aan een gebruiksonderzoek onderworpen. Veel ouderen maken liever gebruik van het loket. Zestigplussers zijn dan ook (dankzij de ouderenorganisaties) vrijgesteld van de balietoeslag van 0,50 die vanaf 1 juni 2004 aan het loket geldt. Toch vonden de ouderenorganisaties het tijd om eens te kijken hoe gebruiksvriendelijk de kaartautomaat met aanraakscherm is. Is de drempelvrees die sommigen ouderen voor de automaat hebben terecht?

Uit het onderzoek blijkt dat de kaartautomaat op een aantal punten gebruiksvriendelijker kan. Maar ook bleek dat als mensen eenmaal een keer de automaat gebruikt hebben, het minder ingewikkeld is dan men vooraf dacht. Het rapport is aangeboden aan de NS. De NS heeft toegezegd de verbeterpunten waar mogelijk in te passen in het ontwerp van de automaat. Daarnaast hebben de ouderenorganisaties contact met de NS over het uitbreiden van voorlichtings- en oefenmogelijkheden.

Het rapport is te verkrijgen door overmaking van 3,50 (leden) of 4,50 (niet-leden) op giro 76233 ten name van de Unie KBO in s-Hertogenbosch onder vermelding van rapport NS-kaartautomaat. Als u via bank, verzamelgiro of internet bestelt, vermeldt dan ook duidelijk uw adres. Informatie bij Ciska van Harten van de Unie KBO (073) 612 34 75.