Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-194

Den Haag, 8 december 2004

Commissie gaat naleving Tabaksblat-code bewaken

Minister Zalm heeft, mede namens de minister van Justitie en de staatssecretaris van Economische Zaken, de Monitoring Commissie Corporate Governance Code ingesteld. De Monitoring Commissie heeft tot taak de actualiteit en bruikbaarheid van de Nederlandse corporate governance code (ook wel de Tabaksblat-code genoemd) te bevorderen en de naleving ervan door het beursgenoteerde bedrijfsleven te bewaken.

De Monitoring Commissie zal deze taak uitvoeren door:


· ten minste jaarlijks te inventariseren op welke wijze en in welke mate de codevoorschriften door de Nederlandse beursgenoteerde vennootschappen worden nageleefd


· zich op de hoogte te stellen van de internationale ontwikkelingen en gebruiken op het terrein van corporate governance


· het signaleren van leemtes of onduidelijkheden in de code.

De Monitoring Commissie zal ten minste jaarlijks verslag doen aan de minister van Financiën, de minister van Justitie en de staatssecretaris van Economische Zaken. De bevindingen zullen vergezeld gaan van commentaar op het gebruik van de code door beursgenoteerde vennootschappen en op de toereikendheid van de code in relatie tot de maatschappelijke en internationale corporate governance standaarden en praktijken. Het commentaar kan tevens de visie van de Monitoring Commissie omvatten op de toepassing van één of meer codevoorschriften.

De Monitoring Commissie heeft niet de bevoegdheid om de codevoorschriften aan te passen. Te zijner tijd zal een ad hoc-commissie worden gevraagd de code integraal te evalueren en (eventueel) voorstellen te doen voor aanpassing van de code, rekening houdend met de conclusies van de monitoring rapporten en maatschappelijke en internationale ontwikkelingen.

De samenstelling van de Monitoring Commissie is als volgt:

Prof. dr. J.M.G. Frijns, voorzitter;

Prof. dr. C. Cools RA;

Ir. G-J. Kramer;

Prof. dr. J.A. van Manen RA;

Prof. mr. drs. H.P.J. Ophof;

Mw. Drs. C.E. Roozemond;

Drs. J.B.M. Streppel;

Prof. Dr. A.F. Verdam.