Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
SV/A&L/04/81614

Onderwerp Datum
Wijziginging Schattingsbesluit 8 december 2004
arbeidsongeschiktheidswetten

Naar aanleiding van de concept kabinetsverklaring van 5 november 2004 over wijzigingen in het voorgenomen beleid wil ik u informeren over het volgende.
Een van de punten van deze verklaring heeft betrekking op het verlagen van de leeftijd met vijf jaar van degenen die betrokken worden bij de herbeoordelingsoperatie arbeidsongeschiktheidswetten en die te maken krijgen met het aangepaste Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten. Voor die leeftijdsverlaging zijn wetswijzigingen nodig. Behalve een wijziging van het Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten gaat het om de Wet wijziging systematiek herbeoordelingen arbeidsongeschiktheidswetten en het Besluit eenmalige herbeoordelingen arbeidsongeschiktheidswetten.

Op grond van de genoemde verklaring worden de arbeidsongeschikten geboren tussen 1 juli 1949 en 1 juli 1954 uitgezonderd van de herbeoordelingsoperatie. Dit betekent ook dat deze groep indien zij los van de herbeoordelingsoperatie op professionele gronden worden herbeoordeeld, dit met het Schattingsbesluit zoals dat luidde voor 1 oktober 2004 dient te geschieden. Het is daarom gewenst dat het UWV een professionele herbeoordeling van deze groep arbeidsongeschikten verricht met het "oude" Schattingsbesluit. Om dit te bewerkstelligen heb ik UWV gevraagd om vooruitlopend op een wijziging van het Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten met betrekking tot de bepaling ten aanzien van arbeidsongeschikten geboren voor of op 1 juli 1949, de professionele herbeoordelingen van arbeidsongeschikten geboren tussen 1 juli 1949 en 1 juli 1954 te verrichten met het Schattingsbesluit zoals dat luidde voor 1 oktober 2004. Met dit verzoek wordt geanticipeerd op de voorgenomen wijziging van het Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten, met betrekking tot het wijzigen van de zinsnede "geboren voor of op 1 juli 1949" in artikel 12a met terugwerkende kracht tot 1 oktober 2004 in: geboren voor of op
1 juli 1954. Door deze wijziging wordt bereikt dat bestaande arbeidsongeschikten geboren tussen
1 juli 1949 en 1 juli 1954 die moeten worden herbeoordeeld om professionele redenen (dus niet in het kader van de herbeoordelingsoperatie), beoordeeld kunnen worden met het Schattingsbesluit zoals dat luidde voor 1 oktober 2004.


2

Ik meen dat het anticiperen op deze voorgenomen wijziging verantwoord is om de volgende redenen. Indien UWV personen uit de betrokken groep eerst zou beoordelen met het aangepaste Schattingsbesluit (conform de geldende regelgeving), zou dat in een groter aantal gevallen leiden tot een lager arbeidsongeschiktheidspercentage, en zou UWV deze personen vervolgens (gezien de terugwerkende kracht van de voorgenomen wijziging) nogmaals moeten herbeoordelen met het Schattingsbesluit zoals dat gold tot 1 oktober 2004. Dit zou veel dubbel werk voor de uitvoering betekenen, veel extra bezwaar- en beroepszaken opleveren, en veel onrust veroorzaken bij betrokkenen. Dit geldt des te meer omdat betrokkenen uit de publiciteit rond het Sociaal akkoord hebben kunnen opmaken dat voor hen de oude regels weer zouden gelden. Ook uw Kamer heeft op 18 november jl. positief gereageerd op het Sociaal akkoord. Ik ben van mening dat hierdoor sprake is van een uitzonderlijke situatie die rechtvaardigt dat de betrokken groep arbeidsongeschikten vooruitlopend op de voorgenomen wijziging van regelgeving, gunstiger behandeld wordt.

Ik heb de wijziging van het Schattingsbesluit voor uitvoeringstoets aan UWV en IWI gestuurd. Daarna zal ik de voorhangprocedure starten door het concept besluit in de Staatscourant te publiceren. Gezien de voorhangprocedure die acht weken duurt, en de advisering door de Raad van State verwacht ik dat de wijziging niet voor maart 2005 in het Staatsblad gepubliceerd kan worden.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)