Gemeente Haarlem


8 december 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling

332/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Haarlems college positief over Masterplan Deoterrein

Ontwikkeling woningen en voorzieningen stap dichterbij


Het college van B&W heeft ingestemd met het Masterplan Deoterrein dat de projectontwikkelaars AM Wonen en De Principaal indienden. De ontwikkelaars hebben een overeenkomst met het Kennemer Gasthuis over de aankoop van het terrein van het voormalige Deoziekenhuis. Na behandeling in de commissie Stedelijke Ontwikkeling start een inspraaktraject over het Masterplan. Een projectgroep met vertegenwoordigers van de wijkraden Frans Halsbuurt en Kleverpark heeft het bouwplan voor collegebehandeling positief beoordeeld.
In 1999 stelde het college een aantal uitgangspunten vast op basis waarvan architectenbureau Soeters, van Eldonk en Ponec - in opdracht van AM Wonen en De Principaal - een plan heeft ontwikkeld. Dit bureau ontwikkelde al eerder een plan voor het Deoterrein in opdracht van de projectontwikkelaars. De instortende woningmarkt in 2002 leidde ertoe dat het plan volledig bijgesteld moest worden.

In het huidige plan worden 181 nieuwbouwwoningen gebouwd, waarvan 97 grondgebonden eengezinswoningen en 84 gestapelde appartementen. Er komt een parkeergarage voor 147 auto's. Daarnaast zijn er straks 35 parkeerplaatsen op eigen terrein bij de woning en 40 parkeerplaatsen in de openbare ruimte. Er worden niet alleen nieuwbouwwoningen gebouwd. Op de verdiepingen van het hoofdgebouw van het voormalige Deoziekenhuis in de Maerten van Heemskerkstraat komen zo'n 20 appartementen. Op de begane grond is plek voor maatschappelijke functies zoals een huisartsenpraktijk. Het Masterplan voldoet aan de belangrijkste uitgangspunten die het college vooraf stelde. Deze betreffen de bebouwingsdichtheid, de hoogte van de nieuwbouw en behoud van het bestaande hoofdgebouw. Het uitgangspunt om een supermarkt te realiseren binnen het plangebied bleek niet haalbaar. Voor de bereikbaarheid hiervan diende een terrein van een particuliere eigenaar aangekocht te worden. De ontwikkelaars en de eigenaar kwamen echter niet tot overeenstemming over deze aankoop. Het college is het ermee eens dat de enige alternatieve locatie voor de supermarkt - middenin het plangebied - de kwaliteit van het wonen negatief beïnvloedt.

Met eventuele aanpassingen naar aanleiding van de resultaten van de inspraak zal het college het Masterplan begin volgend jaar definitief vaststellen. Vervolgens wordt een samenwerkingsovereenkomst opgesteld om het plan te realiseren. Op basis van een nieuw bestemmingsplan kunnen in 2006 de eerste bouwaanvragen ingediend worden. Het Kennemer Gasthuis zal het terrein in het eerste kwartaal van 2006 verlaten. De sloop van een deel van de huidige gebouwen vindt in het tweede kwartaal plaats, waarna de bouwwerkzaamheden voor de nieuwbouwwoningen in de tweede helft van dat 2006 zullen starten.

Heleen van Loenen, communicatieadviseur
023-5113580
h.loenen@haarlem.nl
---- --