Gemeente Amsterdam

Overlast te water structureel aangepakt
8 december 2004 - Remco Asselbergs
De aanpak van overlast te water wordt in Amsterdam structureel aangepakt. De eindevaluatie die als afronding dient voor het in 2002 ingezette `Plan van Aanpak Overlast te Water' geeft aan dat de aanpak over de afgelopen drie jaar resultaat heeft gehad, en dat een blijvende aanpak noodzakelijk is. Het college van B&W heeft besloten om de overlast met een aantal concrete en beleidsmatige maatregelen structureel aan te pakken.

Evaluatie van het Plan van Aanpak Overlast te Water: concrete maatregelen

Het doel van het Plan van Aanpak Overlast te Water uit 2002 was om concrete en werkbare voorstellen te maken om overlast te water tegen te gaan. Er is een meldpunt ingesteld voor klachten over overlast te water. De belangrijkste klachten hebben betrekking op geluidsoverlast, te hard varen en illegaal afmeren.
Verder is een aantal 'wrakkenacties' uitgevoerd; 220 wrakken zijn inmiddels verwijderd. Daarnaast is in overleg met de stadsdelen een voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd om de uitvoering van de Wrakkenwet op het binnenwater geheel centraal door Binnenwaterbeheer Amsterdam (BBA) te laten doen. Het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam doet de wrakken in de haven(bekkens). Op 15 december zal de gemeenteraad zich hierover buigen.
Het aparte project 'Verwaarloosde Vaartuigen' heeft geleid tot het verwijderen van 41 vaartuigen. Verder hebben reders van rondvaartboten de overlastgevende speakers op het achterdek van de rondvaartboten verwijderd. Daarnaast wordt onderzocht of met de opbrengst van de verkoop van de boot BBA 2 de aankoop van een kleine snelle boot kan worden gefinancierd. Met deze boot kunnen gericht controleacties op snelheid, geluid en afmeren worden uitgevoerd.

Samenwerking BBA en Koninklijke Landelijke Politiediensten (KLPD)

De samenwerking van de handhaving tussen de KLPD en BBA is goed verlopen. Per 1 januari 2005 stopt de samenwerking en zal de KLPD zich vanaf die datum weer richten op haar kerntaken. De taak van de KLPD wordt dan weer door de Regiopolitie overgenomen. BBA en de Regiopolitie zijn in gesprek over de wijze waarop de samenwerking wordt voortgezet.

Beleid

Op basis van de eindevaluatie heeft het college besloten om het in 2002 ingezette beleid structureel in te voeren. Dit betekent dat de zogenaamde klankbordgroep 'dynamisch gebruik van het water' betrokken blijft bij de voortgang, de registratie en de bewaking van overlast te water.
Een onderzoek - Drukte op het Water - van de dienst Onderzoek en Statistiek uit 2003 geeft aan dat 24 procent van de Amsterdammers wel eens last heeft van overlast rondom het water. Dit is een van de redenen om uitbreiding van de capaciteit bij BBA te vragen. In de begroting van 2005 is hiervoor een voorstel opgenomen. Het beleid blijft er op gericht om concrete maatregelen voor te stellen om de overlast tegen te gaan. Voor 2005 liggen er enkele voorstellen om overlast tegen te gaan, bijvoorbeeld door met laserapparatuur snelheidscontroles uit te voeren.

Conclusies

Hoewel de aanpak van overlast te water sinds 2002 goed verloopt, zowel in samenwerking met de KLPD als in samenwerking met stadsdelen en belanghebbenden, is er nog steeds teveel overlast. Het is een structureel probleem en moet structureel worden aangepakt.

De raadscommissie bespreekt de evaluatie op 19 januari.

© Gemeente Amsterdam