Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

8 december 2004

Adviescommissie voor gebiedsontwikkeling benoemd

Minister Dekker wil samen met provincies gebiedsontwikkeling meer als werkwijze gaan toepassen. Bij gebiedsontwikkeling gaat het er om de verschillende belangen en partijen bij elkaar te brengen om gezamenlijk een gebied te ontwikkelen. Daarvoor heeft de minister de adviescommissie Gebiedsontwikkeling benoemd.

Onder leiding van stedenbouwkundige Riek Bakker (directeur van BVR) gaan de commissieleden provincies adviseren, helpen, stimuleren en begeleiden. Ze richten zich daarbij op de daarvoor door de provincies aangedragen voorbeeldprojecten. Minister Dekker wil dat de in totaal veertien voorbeeldprojecten eind 2005 een stap verder zijn in uitvoering. De projecten zijn opgenomen in de Nota Ruimte.

De onafhankelijke commissie bestaat uit deskundigen op thema's die van belang zijn voor gebiedsontwikkeling. Het gaat onder meer om kennis over stedelijk en landelijk gebied, organisatie, bestuur en financiën. Alle leden nemen op persoonlijke titel deel aan de commissie:

drs. J.H.R. (Ruud) Bergh, directeur ontwikkelingsbedrijf Den Haag drs. G. (Gerard) Beukema, directeur Inter Provinciaal Overleg (IPO) drs. F.Ch. (Francine) Giskes, voormalig lid van de Tweede Kamer drs. E. (Ellen) Marcusse, stedenbouwkundige, hoofd opleiding Stedenbouwkunde Academie van Bouwkunst Amsterdam ir. J.J. (Jan Jaap) de Graeff, algemeen directeur Vereniging Natuurmonumenten drs. J.P. (Jacqueline) Rijsdijk, divisiedirecteur Betalingsverkeer Nederlandse Bank ir. G.C.A. (Gerard) Rodewijk, directeur Ontwikkelings- en Participatiebedrijf Publieke sector bv (dochteronderneming van de BNG)

Dekker verwacht de adviezen van de commissie eind 2005 te ontvangen. Voor het stimuleren van gebiedsontwikkeling zijn, naast de adviescommissie en de Nota Ruimte, ook de nieuwe Wet ruimtelijke ordening en de Grondexploitatiewet belangrijke instrumenten. Zo krijgen provincies en gemeenten meer bevoegdheden om voorkeursrecht uit te oefenen en grond te onteigenen en worden procedures korter.

Met de Nota Ruimte krijgen provincies en gemeenten meer ruimte voor het maken van eigen keuzes op regionaal en lokaal niveau. Naar verwachting behandelt de Tweede Kamer de Nota Ruimte op 17 januari 2005.

Meer info:

Dossier Nota Ruimte: www.vrom.nl/notaruimte

Dossier Ontwikkelingsplanologie: www.vrom.nl/ontwikkelingsplanologie

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19130 )