Gemeente Heusden


Sportloket, sportkompas en vraaggerichte ondersteuning verenigingen Ministerie van WVS keurt ingediende plannen breedtesport goed 7-12-2004
Het ministerie van WVS gaat akkoord met de door de gemeente Heusden ingediende plannen met betrekking tot de breedtesport. Het doel van de breedtesport is om het lokale sportaanbod van gemeenten duurzaam te versterken. Ook moet de breedtesport ervoor zorgen dat het plaatselijke sportaanbod wordt ingezet zodat bepaalde maatschappelijke doelen verwezenlijkt kunnen worden. Het ministerie geeft pas zijn definitieve goedkeuring als de gemeenteraad met een raadsbesluit heeft ingestemd met de plannen. Die instemming moet de raad geven voor 22 maart 2005. Het college van Heusden is verheugd over de steun vanuit het ministerie.

Het ministerie heeft ingestemd met drie breedtesportprojecten van de gemeente Heusden: Het sportloket, vraaggerichte verenigingsondersteuning en het sportkompas. Het sportloket betreft het realiseren van een digitaal en fysiek informatiepunt. Het doel hiervan is om de toegankelijkheid van sport, de voorlichting en promotie van de sportactiviteiten en de sportinfrastructuur verder te verbeteren. De vraaggerichte verenigingsondersteuning houdt in dat sportverenigingen ondersteund worden zodat ze zowel in bestuurlijk als in technisch opzicht beter in staat zijn een goed aanbod in de gemeente te blijven leveren. Het sportkompas is ervoor bedoeld om kinderen vanaf 7 jaar in een vroeg stadium kennis te laten maken met sport. Dat stimuleert ze om vanaf zeer jonge leeftijd te gaan sporten. Er zal getracht worden deze sportkompas-formule, die in de gemeente Heusden al langer wordt toegepast, ook toe te passen bij het voortgezet onderwijs.

Aanvankelijk was het de bedoeling om ook deelprojecten met betrekking tot ouderen en mensen met een beperking in te dienen. Het ministerie heeft echter de gemeenten verzocht om die deelprojecten uit kostenoverwegingen te schappen. Het college heeft ingestemd met dat verzoek van het ministerie. Ook de sportraad is betrokken geweest bij de aanvraag en heeft advies uitgebracht. De sportraad heeft aangegeven positief te staan tegenover de uiteindelijke aanvraag van de projecten.

In totaal is met de breedtesportimpuls over de jaren 2005-2008 een bedrag van 246.000 euro gemoeid. De helft ervan wordt bekostigd door het ministerie van WVS. Het is de bedoeling dat de gemeente, na het aflopen van de subsidie van het ministerie, de projecten zelfstandig voortzet.