Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht VOGG: Behoud wettelijk recht zorg verstandelijk gehandicpten

8 december 2004

>Ouders verstandelijk gehandicapte kinderen zeer bezorgd

Wettelijk recht op zorg moet blijven

'Gaan we weer terug naar de tijd waarin iedereen voor zichzelf moet zorgen en alles wat opgebouwd is weer wordt afgebroken?' 'Moet de gemeente gaan beslissen over het recht op zorg van mijn gehandicapte kind?' 'De zwaksten in de samenleving moeten door de centrale overheid beschermd worden'.

Enkele van de vele schrijnende reacties waarmee ouders steun betuigen aan de bezwaren die de VOGG, vereniging van ouders en verwanten van mensen met een verstandelijke handicap, tegen de WMO heeft geformuleerd.

Op donderdag 9 december overhandigen Rob Jerphanion, voorzitter van de VOGG en Mirjam de Vos, moeder van een kind met een verstandelijke handicap om 13.15 uur een petitie aan de voorzitter van de Vaste Commissie van VWS. Direct na de overhandiging vindt een algemeen overleg plaats over de WMO in de Tweede Kamer.

De VOGG spreekt namens zon 15.000 mensen. Veelal ouders van mensen met een verstandelijke handicap, maar ook mensen zonder specifieke betrokkenheid. Ongeveer zeventig regionale afdelingen van de VOGG, die elfduizend leden van de belangenvereniging vertegenwoordigen, schreven een bezwaarbrief aan de Tweede Kamer. Een kleine vierduizend individuele steunbetuigingen aan de VOGG, die getuigen van ongeloof, verontwaardiging en grote zorgen, worden tezamen met de petitie als enorm dossier overhandigd.

De VOGG maakt zich grote zorgen over de huidige WMO plannen. Het kabinet wil de AWBZ, waarbij mensen met een verstandelijke handicap wettelijk recht hebben op zorg, rigoureus afslanken en neemt afstand van het solidariteitsprincipe in Nederland. Gemeenten worden verantwoordelijk en krijgen volledige beleidsvrijheid. Dat betekent verlies van een onafhankelijke en objectieve indicatiestelling en geen toezicht meer op de kwaliteit van zorg. Gemeenten krijgen ongeoormerkt geld voor de WMO, kunnen geld dus ook aan andere zaken dan aan zorg besteden. In de WMO is er geen garantie dat het Persoonsgebonden Budget (PGB) behouden blijft. Met de actie wil de VOGG laten zien dat de WMO-plannen onaanvaardbaar zijn.