Provincie Limburg

2,66 miljoen provinciale subsidie voor herontwikkeling Stationsstraat Weert

Provincie en gemeente Weert slaan handen in elkaar

Gedeputeerde Staten hebben een bedrag van 2.660.000,- uit het Stads- en Dorpsvernieuwingsfonds verstrekt aan de gemeente Weert. De subsidie is bedoeld voor de herontwikkeling en herinrichting van de Stationsstraat, toegangspoort naar het centrum van Weert. Het Bouwfonds Ontwikkeling b.v., dat het project gaat uitvoeren, heeft vandaag de plannen gepresenteerd. De totale kosten voor dit project bedragen ruim 9.764.800,-. (Frank, is dit het totale bedrag of zitten daar ook nog aparte bedragen van bijv. ondernemers bij)??) Ook is vandaag de realisatieovereenkomst voor ontwikkeling van het project ondertekend door Bouwfonds Ontwikkeling b.v. en de gemeente Weert.

Uitgangspunt van de herontwikkeling is dat de Stationsstraat weer een goed functionerende winkelstraat wordt, als aanloopstraat naar de Weerter binnenstad. In het gebied wordt ook de woonfunctie versterkt. Om dit te kunnen realiseren dienen er panden aan de Boermansstraat en de Stationsstraat en de St. Maartenslaan gesloopt te worden. Daarvoor in de plaats worden er twee stedelijke blokken gebouwd en een woontoren. De nieuwe winkelvoorzieningen zijn van dezelfde grootte als de huidige. Boven de winkels komen er circa 112 appartementen en er komt een parkeergarage met 240 parkeerplaatsen. Het Bouwfonds heeft vandaag de plannen in een perspresentatie gepresenteerd.

2,66 miljoen is een enorm bedrag, maar hieraan ligt een weloverwogen besluit ten grondslag, zo licht gedeputeerde Herman Vrehen toe. Weert werkt aan de revitalisering van de stad. Dit project draagt bij aan de versterking van de centrumpositie van Weert en is niet alleen belangrijk voor de inwoners van Weert maar voor de hele regio. De Stationsstraat is een belangrijk visitekaartje voor mensen die Weert bezoeken. De combinatie winkels en woningen zorgt ervoor dat mensen prettig kunnen wonen en bovendien de winkelvoorzieningen bij wijze van spreken naast de deur hebben. En dat is nou juist waar wij met het thema Vitale kernen en buurten naar streven. Dat gemeenten zich inzetten voor goede leef- en winkelvoorzieningen voor bewoners en bezoekers.

De subsidieverleningen passen binnen het beschikbare budget 2004 van het Stads- en Dorpsvernieuwingsfonds, actieprogramma van het thema Vitale kernen en buurten. Het totale budget voor dit fonds in 2004 bedraagt ruim 17 miljoen.

Het Bouwfonds Ontwikkeling b.v. heeft vanmiddag ook de voorkant van het pand Stationsstraat 19 onthuld. Hierin wordt op korte termijn een informatiecentrum geopend waar geĂŻnteresseerden meer informatie over de plannen kunnen krijgen.

8-12-2004 15:08