CNV

CNV kritisch over wetsvoorstel Wet medezeggenschap werknemers

Het is positief dat het kabinet het initiatief heeft genomen de Wet op de Ondernemingsraden onder handen te nemen. Toch heeft het CNV op een aantal voorstellen voor de nieuwe Wet medezeggenschap werknemers stevige kritiek. 'De praktijk van de medezeggenschap is niet toe aan het laten vieren van de teugels', stelt CNV-bestuurder Rienk van Splunder. Per brief heeft het CNV deze week zijn opmerkingen aan de Tweede Kamer laten weten.

In het wetsontwerp ontbreken volgens het CNV onterecht nadere voorstellen voor faciliteiten ter verbetering van het werk van ondernemingsraadsleden. 'Het kabinet gaat voorbij aan knelpunten die zich in de praktijk zo nadrukkelijk voordoen', aldus Van Splunder. In de brief schrijft het CNV: 'Het kabinet wil meer eigen verantwoordelijkheid, het CNV onderschrijft dat punt. Maar werknemers moeten wel voldoende in staat worden gesteld om die verantwoordelijkheid waar te maken (...) daarvoor zijn een aantal ononderhandelbare rechten en goede faciliteiten nodig.' Daarnaast verzet het CNV zich sterk tegen het voorstel waarbij de ondernemingsraad (or) structureel afstand kan doen van wettelijk toegekende bevoegdheden. Van Splunder: 'Het is voor het CNV een brug te ver om de medezeggenschap onderhandelbaar te maken zoals het kabinet voor ogen staat.' Het CNV verzoekt de Kamerleden om dit onderdeel van het wetsvoorstel af te wijzen.
Ook pleit het CNV bij de Kamer voor een goede afbakening van de grenzen van het politiek primaat. 'Helaas biedt het wetsvoor-stel geen oplossing voor de problemen rond het politiek primaat', aldus Van Splunder.

In het voorstel om via de cao af te wijken van de wet als het gaat om de vormgeving van medezeggenschap (zodat de medezeggenschap beter wordt toegespitst op de afzonderlijke onderneming) kan het CNV zich vinden. Datzelfde geldt voor het synchroniseren van or-verkiezingen. Toch gaat de voorkeur van het CNV uit naar or-verkiezingen per bedrijfstak.
Het CNV is verder te spreken over het streven naar eenvoudigere regelgeving en meer maatwerk. 'Maar', benadrukt de vakcentrale in de brief, 'maatwerk moet niet alleen gelden voor de bovenlaag van succesvolle ondernemingsraden. Het bieden van ondersteunende wetgeving en het daarmee versterken van de minder succesvolle ondernemingsraden is eveneens maatwerk.' Het CNV betreurt het tenslotte dat veel bedrijven en organisaties nog steeds geen ondernemingsraad hebben, terwijl zij daartoe wel verplicht zijn. Samen met het grote verschil in kwaliteit en ontwikkeling tussen ondernemingsraden is dit een belangrijke opdracht voor de toekomst.

Op woensdag 15 december zal het CNV zijn punten toelichten tijdens een rondetafelgesprek met de leden van de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De volledige tekst van de brief is te vinden op www.cnv.nl.

Voor nadere informatie:
Frieda Tax, voorlichter CNV Vakcentrale, tel. 030 - 2913709 / 06 - 51723074


08 dec 04 15:22