Sotheby's



Koninklijk en adellijk zilver in trek bij Sotheby's

Amsterdam, 8 december 2004 - Onder grote belangstelling vond bij Sotheby's Amsterdam gisteravond de belangrijke najaarsveiling van Zilver plaats. Vanuit de volle veilingzaal en via vele telefoons werd levendig geboden. De veiling trok vele bieders uit binnen- en buitenland, waaronder vele nieuwe kopers.

Hoogtepunt van de veiling was een belangrijke set van vier kandelaars, die gemaakt werden door de Haagse edelsmid Hermanus le Maitre in 1755. Na een spannende strijd tussen bieders in de veilingzaal en aan de telefoon, werd de set van vier kandelaars afgeslagen voor E 105,600, een verdubbeling van de verwachtingen. De kandelaars zijn gegraveerd met het wapen van Hendrik Carel graaf van Nassau-La Lecq (derde zoon van graaf Maurits Lodewijk II) en zijn tweede echtgenote, Johanna Gevaerts. Een identiek paar kandelaars in de collectie van Museum "Paleis Het Loo" in Apeldoorn maakte deel uit van de set die oorspronkelijk uit zes kandelaars bestond.
---

Een interessant voorwerp met een keizerlijke herkomst, is de verguld zilveren, met kleurstenen bezette sleutel, die in 1895 werd aangeboden aan keizerin Auguste Viktoria, echtgenote van keizer Wilhelm II van Duitsland, ter gelegenheid van de inwijding van de Berlijnse Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche in Berlijn. De historische sleutel werd verkocht voor E10.800.

Een Nederlandse verzamelaar mocht zich voor E28,800 - bijna zevenmaal de richtprijs - de nieuwe eigenaar noemen van een fraaie toilettafelspiegel, vermoedelijk door Jacobus Sickesz, Amsterdam, 1745 (lot 78).

Veel belangstelling was er ook voor een zilveren broodmand door Frederik Manicus I, Amsterdam, 1796 (lot 73) die uiteindelijk voor E 21,600 - driemaal de verwachtingen - verkocht werd.

Een Baltische terrine met deksel door Abraham Waldeman, Reval (het huidige Tallinn, Estland), 1756/84 (lot 51) ging naar een Finse koper voor E 20,400, bijna tweemaal de richtprijs.

De veiling bracht in totaal E 660.000 op.

Voor verdere inlichtingen:

Diana Ridderikhoff, Brenda van Hussen
Press Office Amsterdam
T *31 20 550 2205/6
diana.ridderikhoff@sothebys.com
www.sothebys.com


---- --