Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
8 december 2004

Actiekaart huurbeleid Amsterdam NIET van minister Dekker

Minister Dekker (VROM) heeft de in Amsterdam verspreidde kaart met haar foto en ondertekening, waarin zij huurbeleid zou uitleggen, niet verstuurd. De minister laat in een reactie weten het kwalijk te vinden dat die indruk bewust wordt gewekt.

Het is heel belangrijk dat huurders goed op de hoogte zijn van de plannen voor het nieuwe huurbeleid. Minister Dekker begrijpt dat daar vragen over zijn en informeert mensen in het land daarom zo uitgebreid mogelijk. "Dat er een publieke discussie is over het nieuwe huurbeleid begrijp ik goed. Het raakt zo'n drie miljoen huishoudens.", aldus de minister.

"Informatie die verspreid wordt moet feitelijk juist zijn en niet suggestief. Ik hecht ook veel waarde aan duidelijkheid over wie communiceert. Mensen mogen niet op het verkeerde been worden gezet. Deze actie heeft tot doel de indruk te wekken dat ik de afzender ben, terwijl dit niet juist is. Voor acties heb ik begrip, maar misleiding ligt zo op de loer. Ik laat dit daarom juridisch onderzoeken."

Al voordat haar plannen bekend waren, hebben organisaties in Amsterdam onvolledige en daarmee onjuiste informatie verspreid in verschillende huurkranten. Op de kaart die nu verspreid is, staan ook onjuistheden. De huurprijzen worden niet zonder meer vrijgegeven, er is in ieder geval een overgangsperiode van vier jaar en huursubsidieontvangers worden gespaard. Huurders krijgen meer keuze op de woningmarkt, want extra huurverhogingen zijn gekoppeld aan de bouw van meer woningen door de verhuurders. En tot slot: 800 euro huur is puur speculatief en creëert daardoor onnodige onrust.

Meer informatie:

Dossier Nieuw huurbeleid - achtergrondinformatie over het nieuwe huurbeleid ( http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18805 )