Gemeente Haarlem


8 december 2004

023-5115594
333/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


HAARLEM VERZOEKT TONEELSCHUUR NIEUWE SCENARIO'S VOOR DE EXPLOITATIE

Sinds haar verhuizing naar de nieuwe locatie heeft de Toneelschuur moeite om de exploitatie sluitend te krijgen binnen het beschikbaar gestelde subsidie. Ze is in het verleden niet eerder met overschrijdingen geconfronteerd. Bij de bouw van de nieuwe Toneelschuur is de voorwaarde gesteld dat de exploitatielasten niet mochten toenemen, maar onder het toenmalige subsidieniveau moesten uitkomen.
In deze situatie heeft het College van B&W van Haarlem dinsdag 7 december 2004 besloten om de Toneelschuur nieuwe scenario's te vragen om de exploitatie passend te maken binnen de huidige budgetten. Desgewenst kan de Toneelschuur daarbij ondersteuning van gemeentewege inroepen. Het College onderkent dat een vele malen groter gebouw van invloed is op de exploitatie van een instelling, maar is tevens van mening dat de nieuwe locatie ook meer mogelijkheden biedt in exploitatieve zin. Voor het seizoen 2004/2005 en verder ziet het College geen ruimte voor verhoging van de subsidie.

Om de noden van Vereniging de Toneelschuur op korte termijn te lenigen is een aantal beslissingen noodzakelijk. In de derde bestuursrapportage zijn reeds voorstellen opgenomen om de tekorten die zijn opgelopen in de seizoenen 2002/2003 en 2003/2004 tezamen E 120.000 (na uitputting van de beschikbare eigen reserves) aan te vullen ten laste van de algemene middelen. Daarnaast is het College van mening dat de Toneelschuur moet worden geholpen om de liquiditeitsproblemen het hoofd te bieden. Dit kan eventueel in de vorm van een lening.


De Toneelschuur

De Vereniging de Toneelschuur vervult een belangrijke rol binnen het culturele leven in Haarlem. De mogelijkheden die de nieuwe locatie biedt, blijken al in de eerste jaren na ingebruikname garant te staan voor een uiterst gevarieerde en aantrekkelijke theater- en filmprogrammering die zich kan verheugen in een enorme publieke belangstelling. In een periode waarin de Stadsschouwburg wegens verbouwing langdurig is gesloten, is dit eens te meer van belang voor de stad. De combinatie van de geboden programmering en de door het rijk gesubsidieerde werkplaatsproducties entameren een landelijke uitstraling en waardering voor deze Haarlemse instelling.


Definitieve oplossing

De definitieve besluitvorming ten aanzien van de exploitatie van Vereniging de Toneelschuur op basis van een door hen in te dienen plannen zal plaatsvinden bij de Cultuurnota. Indien de Cultuurnota niet tijdig mocht worden vastgesteld, zal separaat een besluit over de exploitatie van Vereniging de Toneelschuur aan de Raad worden voorgelegd.

MO/communicatie
Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur
oppenrrw@haarlem.nl
---- --