Gemeente Rotterdam

Nr. 164
8 december 2004

PERSBERICHT

Deelgemeentelijke Organisatie Sluitende Aanpak:
Jongeren krijgen toekomstperspectief met aanpak

Jongeren een toekomstperspectief bieden en tegelijkertijd de overlast in de wijk verminderen. Dat is de taak van de Deelgemeentelijke Organisaties Sluitende Aanpak (DOSA). Het doel is de jongeren weer naar school of aan het werk te krijgen óf een hulpverleningstraject te laten volgen. In een DOSA werken alle stedelijke en regionale diensten, betrokken bij jongeren tot 23 jaar, samen, binnen het grondgebied van een deelgemeente. Bij een DOSA werkt een regisseur die signalen krijgt, die registreert, zorgt dat een instantie verantwoordelijk wordt voor de aanpak en de afstemming coördineert met de andere eventueel betrokken instanties. Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid) heeft op woensdag 8 december de regisseurs officieel geïnstalleerd.

Jongeren die vaak op straat hangen, vertonen soms hinderlijk gedrag en veroorzaken overlast. Veel jongeren hebben geen werk of gaan niet naar school. Veelal liggen daar meerdere problemen aan ten grondslag. Om met de jongeren het vereiste doel te bereiken, organiseert de DOSA de noodzakelijke afstemming tussen verschillende organisaties. De activiteiten zijn gericht op een vroegtijdige, gecoördineerde en effectieve aanpak van deze jongeren. Een DOSA voorkomt 'shopgedrag' van jongeren, die vragen om hulp en begeleiding bij de ene en dan weer bij een andere instelling. Ook het 'rondpompen': het doorschuiven van de problematiek van de ene organisatie naar de andere, wordt tegengegaan. De DOSA is verantwoordelijk voor een persoonsgerichte aanpak van jongeren die niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. In 2004 zijn in alle deelgemeenten DOSA's opgericht, nadat het nut ervan in de deelgemeenten Delfshaven, Noord en Feijenoord is gebleken. De oprichting van een DOSA in de deelgemeenten is onderdeel van het actieprogramma Jeugd en Overlast, dat weer onderdeel uitmaakt van het Integraal Jeugdbeleid.

Regie
De kern van een goed functionerend DOSA is dat er tussen de verschillende instanties korte lijnen bestaan, waardoor direct en adequaat kan worden gereageerd op signalen van zorg over een specifieke jongere. De regisseur voorkomt dat een DOSA een vergadercircuit wordt en zorgt dat betrokken instanties niet steeds hoeven te overleggen, maar wel adequaat hun werk doen. In eerste instantie is een DOSA gericht op een preventieve aanpak. Diverse organisaties zijn betrokken, zoals de Jeugdzorg die zorgt voor de behandeling van sociaal -psychische hulpvragen. Ook het deelgemeentelijk Welzijnswerk, zoals het opbouwwerk en jongerenwerk, ia betrokken, evenals gemeentelijke diensten zoals Dienst Stedelijk Onderwijs voor het handhaven van de leerplicht, en politie. Hier speelt de jeugdcoördinator een belangrijke rol bij de overdracht, als dat nodig is, aan het Justitieel Casemanagement Overleg (JCO),

Persoonlijke aanpak
De DOSA is gericht op preventie; de persoonsgerichte aanpak (PGA-lokaal) is bedoeld voor jongeren die overlast geven. Deze persoonlijke aanpak kan bestaan uit een combinatie van acties, zoals zich moeten melden op een bepaald tijdstip, zich niet mogen vertonen op een plein, of dergelijke, met het doel de overlast te voorkomen of te verminderen en jongeren te stimuleren om school of werk op te pakken. Soms is drang of dwang, zoals boetes of het streng handhaven van een pleinverbod nodig om het vereiste doel te bereiken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Richard Anderiesse, hoofd Communicatie Programmabureau Veilig,
telefoon: 010 417 91 96 of per mail: r.anderiesse@bsd.rotterdam.nl. of Lonny Derwort, Dienst Stedelijk Onderwijs, telefoonnummer (010) 891 4443 Dit persbericht is ook te raadplegen via de Internetsite van het Stadhuis Rotterdam, www.stadhuis.rotterdam.nl

-----------------------
Bestuursdienst

Communicatie

Bezoekadres: Stadhuis
Coolsingel 40 Rotterdam
Postadres: Postbus 70012
3000 KP Rotterdam


---- --