Groen!

Brussel, 8 december 2004

Hogere waterfactuur: Peeters ontloopt verantwoordelijkheid

De waterfactuur wordt een pak duurder voor burgers en bedrijven. Dat komt omdat Vlaams "milieu"minister Kris Peeters (CD&V) via de invoering van een zogeheten rioolrecht de burgers wil laten betalen voor noodzakelijke investeringen in de waterzuivering. Die investeringen zijn nodig anders wacht Vlaanderen vanaf 2008 forse Europese boetes. "Ongehoord," zegt Groen!-voorzitter Vera Dua. "Minister Peeters draait eerst de Vlaamse investeringen in rioleringen terug en wil nu meer centen van de burgers zodat hij vanaf 2008 zijn Europese boetes betaald krijgt."

Amper een dag na de bekendmaking van de beleidsnota van Vlaams "milieu"minister Kris Peeters (CD&V) wordt duidelijk dat deze Vlaamse regering geen open kaart speelt wat betreft de financiering van de waterzuivering. De Vlaamse regering schuift een groot stuk van de factuur voor waterzuivering via de drinkwatermaatschappijen door naar de gezinnen. Een hogere factuur is het gevolg. "In de beleidsnota van "milieu"minister Kris Peeters over Aquafin is sprake van een decretaal verplichte vergoeding van drinkwatermaatschappijen aan Aquafin," zegt Groen!-voorzitter Vera Dua. "Pas wanneer de factuur voor de gezinnen te hoog oploopt, zo lezen we in de waternota van "milieu"minister Peeters, komt er een tussenkomst van het gewest. In de begroting is hiervoor echter niet één euro voorzien. Kortom, het echte begrotingswerk betreffende waterzuivering gebeurt voorlopig achter de schermen"

Het gevolg is wel dat alle gezinnen een hogere waterfactuur zullen gepresenteerd krijgen. Op jaarbasis kan dat per gezin oplopen tot 100 euro. Unizo-Limburg berekende inmiddels dat dit rioolrecht de waterfactuur voor KMO's tot 50 procent duurder maakt.

""Milieu"minister Peeters laat de gezinnen opdraaien voor zijn eigen onwil om nog langer fors te investeren in rioleringen," stelt Vera Dua. "De voorbije jaren hebben de achtereenvolgende groene ministers de zogeheten RIO-subsidies - steun aan gemeenten om rioleringen aan te leggen - fors verhoogd, ja zelfs verdrievoudigd. Minister Peeters heeft als één van zijn eerste beleidsdaden die subsidies met liefst 50.000.000 euro verminderd. Kortom, "milieu"minister Peeters maakt het voor de gemeenten onmogelijk om voldoende te investeren in waterzuivering. Dit is ongehoord."

Even ongehoord is het feit dat "milieu"minister Peeters zijn eigen verantwoordelijkheid afschuift op de gezinnen en bedrijven. "Minister Peeters weet perfect dat er keihard moet worden geïnvesteerd in waterzuivering, in riolering. Doet Vlaanderen dat niet dan wachten ons vanaf 2008 superzware boetes wegens het niet naleven van de Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater. Maar in plaats van meer te investeren, vermindert hij de rioleringssubsidies en stuurt het decreet integraal waterbeleid terug naar af. "Milieu"minister Peeters moet dringend stoppen met foute keuzes te maken. Hij kan die Europese boetes ontlopen door, zoals in het verleden, nog forser te investeren in rioleringen en waterzuivering. Dat doet hij niet. Hij laat liever de gezinnen betalen. Meteen straft hij de inwoners van gemeenten die in het verleden wél fors geïnvesteerd hebben in rioleringen. Zij moeten straks ook rioolrecht betalen ook al heeft hun gemeentebestuur goed werk geleverd. "