Nieuw-Vlaamse Alliantie


Alle Vlaamse gemeenten te laat met begroting 2004 (08/12/04)

Volgens de huidige gemeentewet moeten de schepencolleges hun begroting indienen voor de eerste maandag van oktober. Voor de begroting van
2004 slaagde geen enkele Vlaamse gemeente hierin.

Deze cijfers komen uit het antwoord van minister Keulen op parlementaire vragen van Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker.

Uit de cijfers blijkt verder dat tweederde van de Vlaamse gemeenten er uiteindelijk toch in slaagde om een uitvoerbare begroting te hebben tegen 1 januari 2004, conform de gemeentewet. Dit betekent echter dat maar liefst 101 Vlaamse gemeenten gebruik moesten maken van het systeem van voorlopige twaalfden (VT). Uitschieter in negatieve zin was de gemeente Zottegem, die maar liefst 7 (maandelijkse) voorlopige twaalfden nodig had en waar de begroting pas in juli 2004 werd vastgesteld door de Zottegemse gemeenteraad.

De cijfers tonen aan dat de gemeenten die gebruik maken van VT niet onder een noemer samen te brengen zijn. Het gaat zowel om grote als kleine gemeenten. De minister geeft toe geen zicht te hebben op de oorzaken van het veelvuldige gebruik van VT. De gemeenten moeten het werken met VT wel melden aan de provinciegouverneur, maar niet motiveren. Jan Peumans (burgemeester van Riemst en Vlaams parlementslid voor N-VA) vermoedt dat onduidelijkheid over doorstortingen van hogere overheden en gemeentelijke administratieve achterstand vaak aan de basis liggen van het werken met VT. Het zijn dus zeker niet uitsluitend de gemeenten die verantwoordelijk zijn.

Omdat een begroting het gemeentelijk beleidsinstrument bij uitstek is, vraagt de N-VA aan alle gemeentebesturen bijzondere aandacht voor het tijdig indienen ervan. De N-VA vraagt geenszins het opleggen van sancties door de hogere overheid. De beperkingen die gepaard gaan met voorlopige twaalfden zijn op zich al belemmerend voor de goede werking van een gemeente.

De N-VA vraagt aan de Vlaamse overheid bijkomend onderzoek om meer zicht te krijgen op het fenomeen. Tegelijkertijd moet de Vlaamse overheid de hand in eigen boezem durven steken en zich engageren om alle richtlijnen en doorstortingen tijdig aan de gemeenten te bezorgen.

Auteur:
Jan Peumans, burgemeester en Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker, Vlaams parlementslid

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be