Deelgemeente Osdorp Amsterdam


Naar Menu

Vervolg besluitvorming vernieuwingsplan Centrum Amsterdam Nieuw West 7 december 2004

Op 10 november hebben in De Meervaart mensen massaal hun mening gegeven over de plannen en verder zijn er vele schriftelijke reacties binnengekomen bij het stadsdeel. Al deze reacties worden verwerkt in een inspraakreactienota. Deze nota gaat naar de stadsdeelraad, zodat zij de mening van de burgers kennen en een weloverwogen besluit kunnen nemen.

Sloopbesluit bij woningbouwvereniging
Tijdens de inspraakavond is misschien ten onrechte de indruk gewekt dat de stadsdeelraad een beslissing neemt over het al dan niet slopen van de woningen in de Van Suchtelen van de Haarebuurt. Strikt genomen is dit niet correct. Het is de eigenaar van de woningen die het feitelijke sloopbesluit neemt. Dit is de woningbouwvereniging.

Om dit besluit te kunnen nemen moet de woningbouwvereniging bij het dagelijks bestuur een onttrekkingsvergunning en een sloopvergunning aanvragen. Een onttrekkingsvergunning geeft toestemming om woonruimte(n) aan de woningvoorraad te onttrekken door sloop. De sloopvergunning is een technische vergunning en een waarborg voor een veilige sloop.

Advies Stadsdeelraad aan dagelijks bestuur
Het dagelijks bestuur zal echter gezien de grote belangen voor de buurt de Stadsdeelraad om advies vragen over de sloop. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Stadsdeelraad in januari dit advies aan het dagelijks bestuur zou geven, vooruitlopend op de vaststelling van het Vernieuwingsplan in februari.

Onrust
Dit voornemen heeft echter voor veel onrust en onduidelijkheid gezorgd bij bewoners. Het dagelijks bestuur heeft daarom gezamenlijk met de corporaties Far West, Eigen Haard Olympus Wonen en Westwaarts besloten om het advies over de sloop van de Van Suchtelen van de Haarebuurt én de besluitvorming over het vernieuwingsplan te laten samenvallen. Volgens de huidige planning adviseert de Stadsdeelraad in februari het dagelijks bestuur over de sloop en neemt een besluit over het Vernieuwingsplan.