Provincie Overijssel

Provincie verheugd over extra geld voor cultuur

De provincie Overijssel is tevreden met de toezegging van staatssecretaris Van der Laan van Cultuur om jaarlijks 140.000 euro subsidie extra beschikbaar te stellen voor het Orkest van het Oosten en 150.000 uit te trekken om de financiering van restauratieopleidingen de komende vier jaar voort te zetten.

In september presenteerde de staatssecretaris haar plannen voor de jaren 2005-2008. De provincies Overijssel en Gelderland waren slechts gedeeltelijk tevreden met de plannen van de staatssecretaris voor Oost Nederland. Ze maakten zich onder meer zorgen over de bezuiniging van 3% op de subsidie aan culturele instellingen, zoals het Gelders Orkest, het Orkest van het Oosten, de Nationale Reisopera en musea.

Gedeputeerde Jan Kristen (Grote Steden en Cultuur): "De korting op de orkesten was des te pijnlijker omdat beide orkesten de producties begeleiden van de Nationale Reisopera, die zich eveneens geconfronteerd zag met een bezuiniging van 3%. Daarmee zou de drieprocentskorting over en weer een groter negatief effect hebben gehad op alle drie de organisaties. Bovendien stonden de voorgenomen bezuinigingen in schril contrast met de grote investeringen die steden doen in concertzalen, zoals het Muziekkwartier in Enschede, de grote Podiumaccommodatie in Zwolle en het nieuwe Orpheus in Apeldoorn."

Samen met de zes grootste steden uit Oost Nederland en de culturele instellingen hebben beide provincies er de afgelopen maanden daarom bij de Tweede Kamer op aangedrongen de korting op de orkesten en de Nationale Reisopera ongedaan te maken en vast te houden aan de afspraken over de subsidie voor Toneelgroep Oostpool. Daarnaast pleitte Overijssel er voor om de financiering van restauratieopleidingsprojecten voort te zetten.

Kristen constateert dat de gezamenlijke inspanningen succes hebben gehad: "De staatssecretaris heeft goed geluisterd naar onze argumenten en komt nu terug op haar eerdere plannen. Dat stemt tot tevredenheid. Met Het Orkest ben ik blij dat er nu 140.000 extra beschikbaar komt, ook al compenseert dat de bezuiniging niet helemaal. Verder ben ik verheugd dat ook de restauratieopleidingsprojecten de komende jaren kunnen blijven rekenen op een bijdrage van het rijk. Daarbij heeft het Overijsselse convenant van gemeenten met de stichting Scholing Restauratie en Innovatie in de Bouw een prominente rol gespeeld. Misschien dat de Kamer de Reisopera nog tegemoet wil komen, maar verder zijn alle Overijsselse wensen gerealiseerd en daar kunnen we trots op zijn."

nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel