Gemeente Capelle a/d IJssel

Zorgen over stijging woonlasten

Wij ontvingen verschillende brieven. Brieven waarin bewoners en organisaties, die bewonersbelangen behartigen, hun zorgen kenbaar maakten. De zorg is dat de woonlasten in 2005 flink stijgen. De schrijvers pleiten ervoor om de lastenstijging zoveel mogelijk te beperken.

Terughoudend met belastingverhoging
Op 25 november is ons voorstel voor de gemeentelijke belastingen 2005 in de raadscommissie Middelen en Buitenruimte behandeld. De gemeenteraad stelt uiteindelijk op 13 december 2004 de belastingverordeningen vast. Wij vragen de raad om zeer terughoudend te zijn met het verhogen van de belastingen. De gevolgen van de economische recessie zijn namelijk al voelbaar genoeg voor de bewoners van Capelle. Ondanks dat tarieven in onze gemeente jaarlijks trendmatig werden verhoogd, stellen we de raad voor de tarieven voor 2005 - ten opzichte van 2004 - met 0% te indexeren.

De tarieven van de overige heffingen, zoals afvalstoffenheffing en rioolrechten blijven kostendekkend. Voor de afvalstoffenheffing betekent dit een verhoging van ruim 10 procent. De stijging is een gevolg van externe ontwikkelingen waarop wij geen invloed kunnen uitoefenen. Wij belasten deze stijging aan u door, om de kosten te kunnen dekken.

Gemeente hanteert nullijn OZB
De explosieve waardeontwikkeling - in de periode 1999 tot 2003 - van de onroerende zaken heeft geresulteerd in een waardestijging, die nog niet eerder is voorgekomen. In genoemde periode bedraagt de gemiddelde waardestijging voor woningen in onze gemeente 51%. De hierboven aangegeven nullijn geldt ook voor het niveau van de onroerende zaakbelastingen (OZB). In tegenstelling tot veel andere gemeenten verhoogt Capelle de OZB dus niet. De tarieven zijn wel aangepast aan de gevolgen van de waardeherziening. Dit wil dus zeggen dat de tarieven zodanig berekend zijn dat voor de gemeente de totale opbrengst, ten opzichte van 2004, gelijk blijft. Dat betekent ook dat de te betalen OZB voor onze inwoners gemiddeld gelijk blijft.

In grote lijnen komt het door ons geformuleerde beleid overeen met de pleidooien die de brievenschrijvers gaven. Toch is en blijft het mogelijk dat in een aantal gevallen de lasten wel kunnen stijgen. Dat hangt af van de individuele situatie. In januari ontvangt u het aanslagbiljet Gemeentelijke heffingen. Ook ontvangt u een brochure met uitleg over de gemeentelijke belastingen, de Wet WOZ en de OZB. In de brochure staat ook waar u vragen over uw situatie kunt stellen.